Ruotsissa on noussut näkyvästi esiin ruotsidemokraattien puheenjohtajan Jimmie Åkessonin vaatimus valtionepidemiologi Anders Tegnellin erosta. Åkesson esitti vaatimuksensa alun perin Dagens Nyheterin debattiartikkelissa ja jatkaa arvostelua lehden haastattelussa .
Åkesson ryöpyttää Ruotsin valitsemaa koronastrategiaa täydellisen epäonnistuneeksi. Hänen mukaansa Tegnell on epäonnistumisten symboli.
Tegnellin rooli on ollut keskeinen Ruotsissa ja kansainvälisesti maan koronastrategian esittelijänä.
Osansa Åkessonin arvostelusta saavat Ruotsin hallitus ja kansanterveysviranomainen. Åkesson vaatii hallitusta ottamaan suuremman vastuun sen sijaan, että se piilottelee varjoissa maan kansanterveysviranomaisen takana.
Åkesson myöntää Dagens Nyheterin haastattelussa myös, että Tegnellillä ja kansanterveysviranomaisella on suuri luottamus kansan keskuudessa, mikä heijastuu myös puolueisiin, myös hänen omaansa. Hän ei uskokaan, että Tegnellin erovaatimukselle löytyisi tukea.
Sosiaaliministeri: Strategiaa korjataan tarvittaessa
Sosiaaliministeri Lena Hallengren puolustaa uutistoimisto TT:lle antamassaan kirjallisessa lausunnossa hallituksen koronatoimia. Paljon on tehty, kuten vähennetty matkustusta ja kielletty suuret tapahtumat.
Hallitus on Hallengrenin mukaan tehnyt päätöksensä kulloisenkin hetken tiedon valossa ja aikoo toimia niin vastakin.
– Emme aio antaa arvostelun pelon lamata päätöksentekoa tässä kriisissä ja tarvittaessa korjaamme strategiaamme, sosiaalidemokraatteihin kuuluva Hallengren kommentoi.
Ruotsissa oli eiliseen mennessä todettu lähes 43 900 koronatartuntaa, kertoi yleisradioyhtiö SVT uutisissaan. Virukseen liittyviä kuolemia oli rekisteröity 4 656, mikä on Worldometer -sivuston mukaan 461 kuolemaa miljoonaa asukasta kohti.
Ruotsin monista muista maista poikkeava koronastrategia on saanut myös kansainvälistä huomiota.
"Åkesson ei palkkaa virkamiehiä"
Ruotsin kansanterveysviranomaisen pääjohtaja Johan Carlson lyttää vaatimuksen Tegnellin erosta. Carlson tähdentää uutistoimisto TT:lle, että Jimmie Åkessonilla ei ole mitään tekemistä asiassa. Virkamiehiä ei palkkaa Åkesson tai hallitus.
Carlson kokee, että kansanterveysviranomainen on otettu lyömäaseeksi poliittisessa kiistelyssä, mikä Carlsonista on erittäin epäasiallista.
Åkesson nosti esiin erityisesti hoitolaitoksissa olevien ikäihmisten korkeat kuolinluvut. Niistä Carlsonin mukaan tuskin voidaan syyttää tartuntasuojausta, saati Tegnelliä.
– Vastuussa olevat viranomaiset ovat vuosien ajan osoittaneet niitä ilmeisiä puutteita, joita vanhustenhuollossa on, Carlson sanoo TT:lle.
________
Jutun otsikkoa korjattu klo 10.53: Tegnellin eroa vaatii ruotsidemokraattien puheenjohtaja, ei puolue.