Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ymmärrätkö nuorisokieltä? – Testaa taitosi Kouvolan Sanomien visassa!

Anu Vehviläinen on keskustan ehdokas puhemieheksi, valintaa puolsi monipuolinen ja pitkä ura poliitikkona

Keskustan eduskuntaryhmä on valinnut Anu Vehviläisen eduskunnan puhemiesehdokkaaksi. Varsinainen puhemiesvaali on eduskunnan täysistunnossa huomenna.

Vehviläinen on keskustan kuudennen kauden kansanedustaja. Hän toimii tällä hetkellä sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajana sekä eduskunnan puhemiesneuvoston jäsenenä.

Hän oli Juha Sipilän (kesk.) hallituksen kunta- ja uudistusministeri toukokuusta 2015 kesäkuuhun 2019. Sen lisäksi hän toimi viime vuonna hetken aikaa liikenneministerinä toukokuun lopusta kesäkuun alkuun. Vehviläinen toimi liikenneministerinä myös Matti Vanhasen (kesk.) ja Mari Kiviniemen (kesk.) hallituksissa huhtikuusta 2007 kesäkuuhun 2011.

Vehviläinen asetettiin puhemiesehdokkaaksi, sillä eduskunnan nykyinen puhemies Matti Vanhanen nousee valtiovarainministeriksi.

Eduskunnan varapuhemiehinä toimivat SDP:n Antti Rinne ja perussuomalaisten Juho Eerola.

Kurvinen: Monipuolinen ja pitkä kokemus valttikortteina

Keskustan eduskuntaryhmän valinta puhemiesehdokkaasta oli yksimielinen. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen kertoi medialle valintakokouksen jälkeen, että Vehviläisen valintaa puolsi hänen monipuolinen ja pitkä kokemus poliitikkona.

Kurvisen mukaan poikkeusoloissa ja valmiuslain voimassaolon aikana on tärkeää, että käytössä on Vehviläisen ammattitaito.

– Vehviläinen on sellainen henkilö, joka tässä vaikeassa tilanteessa, koronakriisin keskellä, on juuri se oikea henkilö johtamaan tätä taloa ja puolustamaan suomalaista kansanvaltaa, Kurvinen sanoi.

Vehviläinen sanoo olevansa iloinen siitä, että eduskuntaryhmä asetti hänet puhemiesehdokkaaksi yksimielisesti. Hän kuitenkin painottaa olevansa vasta ehdokas ja että lopullinen valinta tehdään huomenna.

Vehviläinen ei vielä lähde analysoimaan, millaiset saappaat hänellä on täytettävinään Vanhasen siirtyessä valtiovarainministeriksi.

Vehviläinen sanoo, että eduskunnassa ja politiikassa yleensäkin suunnitellaan ja tehdään pitkän tähtäimen linjauksia, mutta asiat eivät mene aina niin kuin on suunniteltu. Hän kuvailee oman ehdokkuutensa olevan tällainen yllätyselementti, joita politiikassa on.

– Kyllähän tämä yllätykselliseltä tuntuu. Puolueessa on ollut dramaattisia päiviä, hän sanoo.

Vehviläiseltä vapautuva sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan paikka täytetään Kurvisen mukaan myöhemmin.