Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Virossa matkailijaa odottaa kahden metrin ja kahden ihmisen sääntö – Suomi haluaa helpottaa matkailua Baltian maihin, Norjaan, Tanskaan ja Islantiin

Viron vanhankaupungin kujat ovat ammottaneet maaliskuun puolivälistä saakka tyhjyyttään, mutta ensi viikon maanantaista lähtien tilanteen toivotaan korjaantuvan.

Paikallisen matkailun edistämissäätiön viestintäpäällikkö Timo Raussi arvioi, että keskustan ravintoloista muutamat eivät enää avaa, mutta iso konkurssiaalto saatetaan välttää. Matkailu muodostaa Viron kansantuotteesta suoraan tai välillisesti noin kahdeksan prosenttia.

Suomalaismatkailijat on toivotettu maassa tervetulleiksi kesäkuun alusta saakka, mutta Suomen hallitus on kehottanut välttämään matkustamista, eivätkä ihmiset ole suurissa määrin lähteneet liikkeelle.

Ensi viikon alusta lähtien matkustussuositus höltyy Baltian maiden, Tanskan, Norjan ja Islannin osalta. Näistä maista tultaessa ei enää kehoteta jäämään kahden viikon karanteeniin.

Hallitus päätti uusista matkustussuosituksista torstaina. Tilannetta arvioidaan uudelleen parin viikon päästä.

Baltian maat ovat jo päättäneet suomalaisturistien päästämisestä maahan. Norjan hallitus käsittelee tilannetta perjantaina, ja Tanskassa asiaan palataan ensi viikolla.

Islannin hallitus kertoo verkkosivuillaan, että kesäkuun puolivälin jälkeen maahan saapuvat matkailijat saavat valita kahden viikon omaehtoisen karanteenin tai koronatestin väliltä.

Yksityiskohdista kuultaneen lisää perjantaina Pohjoismaiden sisäministerien kokouksen jälkeen. Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Suomi toivoo mailta vastavuoroisuutta.

Kahden metrin välejä ja desinfiointipulloja

Viron koronavirustilanne on rauhallinen, mutta viranomaiset kehottavat yhä valppauteen ja hygieniaan kuten Suomessakin. Viranomaisten mukaan rajalta voidaan käännyttää henkilöt, jotka ovat sairaita.

Keväällä otsikoihin pahimpana virusalueena nousseen Saarenmaan tilanne on terveysviranomaisen mukaan kohentunut myös selvästi, eikä alueella ole ollut viime viikkoina kuin yksittäisiä tautitapauksia.

– Turvallisuusohjeena on niin sanottu kaksi plus kaksi eli liikkua kahden ihmisen ryhmissä pyrkien säilyttämään kahden metrin välimatkan muihin ihmisiin, Raussi Viron matkailun edistämiskeskuksesta kertoo.

Välimatkan pitämisessä on hänen mukaansa lipsuttu jonkin verran Tallinnan pienissä baareissa viikonloppuisin, mutta esimerkiksi ostoskeskuksissa suosituksesta näytetään pitävän hyvin kiinni.

Ravintoloiden aukioloajat ovat normaalit, mutta yökerhot pysyvät kiinni. Kasinot saavat pitää ovensa auki, kunhan ne päästävät sisään normaalia pienemmän määrän ihmisiä.

Maskeja näkyy Raussin mukaan yleisillä paikoilla niukalti, lähinnä julkisissa liikennevälineissä ja palvelualojen työntekijöillä.

Ruotsalaiset pääsevät kesämökeille

Torstaina Suomen uusista linjauksista kertonut sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) pahoitteli sitä, että Ruotsin osalta rajoituksia joudutaan pitämään yhä voimassa.

– Hallitus seuraa tilannetta jatkuvasti, ja rajoitukset Ruotsin osalta puretaan heti, kun epidemiatilanne sen sallii. Nykytilanteessa hallituksen velvollisuus on kuitenkin ensisijaisesti suojella Suomessa asuvia koronaviruksen leviämiseltä, Ohisalo sanoi.

Vastaisuudessa rajan yli pääsee kuitenkin aiempaa keveämmin perustein. Syitä voivat olla esimerkiksi kesämökin omistaminen tai seurustelu. Ruotsista tulevien odotetaan jäävän kahden viikon omaehtoiseen karanteeniin.

Uusien koronatartuntojen määrä oli torstaina kasvanut maassa ennätyssuureksi. Keskiviikon jälkeen oli todettu lähes 1 500 uutta koronatapausta. Määrän kasvu selittyi lisääntyneellä testauksella. Kuolleita on miljoonaa ruotsalaista kohden 477.

Venäjän vastaisella rajalla rajoitukset jatkuvat nykyisellään 14. heinäkuuta saakka. Hallitus arvioi matkustamisen rajoituksia seuraavan kerran juhannuksen jälkeen.

Hallitus ja ulkoministeriö suosittelevat Haaviston mukaan edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista ulkomaille paitsi Norjaan, Tanskaan, Islantiin, Viroon, Latviaan ja Liettuaan.

Ruotsin sisäministeri olisi toivonut toisenlaista päätöstä

Ruotsin sisäministeri Mikael Damberg pettyi Suomen päätökseen olla avaamatta rajojaan ruotsalaisille.

– Olisimme mieluusti nähneet, että Suomi olisi päätynyt toisenlaiseen päätökseen, sosiaalidemokraatteja edustava Damberg kommentoi uutistoimisto TT:lle.

Damberg vihjasi jopa siihen, että Suomen päätöksellä voisi olla kauaskantoisempiakin vaikutuksia.

– Meidän kaikkien on kannettava vastuumme siitä, ettemme heikennä pohjoismaista yhteistyötä, Damberg jatkoi.

Damberg painotti myös, ettei Ruotsi ole missään vaiheessa koronavirusepidemian aikana sulkenut rajojaan muilta pohjoismaalaisilta.

Komissio suosittelee matkustusrajoitusten asteittaista purkamista EU:n ulkorajoilla jo heinäkuun alusta

Euroopan komissio suosittelee, että EU:n ulkorajoilla purettaisiin matkustusrajoituksia asteittain jo heinäkuun alusta alkaen. Komissio ehdottaa, että jäsenmaat sopisivat yhdessä EU:n ulkopuolisista maista, joiden osalta rajoituksista voitaisiin luopua kuun alussa.

Suomessa EU:n ulkoraja tarkoittaa esimerkiksi Venäjän rajaa. Tämänpäiväisten linjausten perusteella Suomi ei ole kuitenkaan etenemässä komission suositusten mukaan, sillä hallitus on kertonut jatkavansa ulkorajarajoituksia ainakin heinäkuun 14. päivään saakka.

Rajaliikenteen osalta komissio antaa suosituksia, ja lopullinen päätösvalta on jäsenmaiden omissa käsissä.

Komissio ehdottaa, että heinäkuun alussa matkustusrajoituksia purettaisiin esimerkiksi Länsi-Balkanin maiden osalta. Lisäksi komissio ehdottaa, että jäsenmaat varmistaisivat, että EU:n ulkopuolelta tulevat opiskelijat ja korkeasti koulutetut työntekijät pääsisivät ylittämään rajan.

Koronaviruspandemian vuoksi moni EU-maa on keskeyttänyt viisumipalvelunsa tai vähentänyt niitä. Nyt komissio suosittelee, että viisumipalveluja avattaisiin asteittain uudelleen.

Sisäasioista vastaava komissaari Ylva Johansson sanoo, että kansainvälinen matkustaminen on tärkeää paitsi liike-elämän ja turismin kannalta, myös perhe- ja ystävyyssuhteiden vuoksi.

– Meidän kaikkien on edelleen syytä pysyä varovaisina, mutta on tullut aika valmistautua konkreettisesti rajoitusten purkamiseen niiden maiden kanssa, joissa tautitilanne on samankaltainen kuin EU:ssa, Johansson totesi.

Vahva suositus EU:n sisäisten rajoitusten purkamiseen

Komissio suosittelee vahvasti, että Schengen-alueen sisärajarajoituksista luovuttaisiin kesäkuun puoliväliin eli ensi viikon alkuun mennessä ja vapaa liikkuvuus EU:n sisällä palautettaisiin.

Komissaari Johansson täydensi suositusta sanomalla, että tärkeintä olisi se, että sisärajat olisivat auki kesäkuun loppuun mennessä, eli siihen mennessä kun ulkorajojen rajoitusten purkaminen alkaisi.

Suomi avaa vapaa-ajan matkailua ensi viikolla vain Baltiasta, Tanskasta, Norjasta ja Islannista tuleville. Muutoin hallitus kehottaa edelleen välttämään tarpeetonta ulkomaanmatkailua. Kyse on suosituksesta, sillä perustuslain mukaan suomalainen saa aina lähteä ja palata.

Moni EU-maa on luopunut tai luopumassa matkustusrajoituksista. Esimerkiksi Italia on jo avannut rajansa eurooppalaisille turisteille. Saksa, Itävalta ja Belgia taas avaavat ensi viikon alussa rajojaan suuresta osasta EU- ja Schengen-maista saapuville vapaa-ajan matkustajille.

EU-maat ovat edenneet omaa tahtiaan, joten voimassa olevien matkustusrajoitusten seuraaminen on ollut sekavaa. Johansson kertoi komission valmistelevan verkkosivustoa, josta voisi helposti tarkistaa kunkin maan käytännöt.

Tarkkaa ajankohtaa verkkosivuston avaamiselle ei vielä ole.