Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

WHO:n pääjohtaja varoittelee koronapandemian kiihtyvän edelleen – merkittävin uhka maailmalle ei ole virus itse, vaan solidaarisuuden ja kansainvälisen johtajuuden puute, Tedros arvioi

Koronaviruspandemia kiihtyy edelleen, ja sen vaikutukset ovat tuntuvia vielä vuosikymmenten ajan, Maailmanterveysjärjestö WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus kertoi verkkokonferenssissa.

Tedros kertoi Dubain virnaomaisten järjestämässä virtuaalisessa terveysfoorumissa, ettei virus ole merkittävin uhka maailmalle. Sen sijaan hänen mielestään merkittävin uhka on solidaarisuuden ja kansainvälisen johtajuuden puute.

– Emme voi voittaa tätä pandemiaa jakautuneella maailmalla, hän sanoi.

– Pandemian politisointi on kärjistänyt sitä. Kukaan meistä ei ole turvassa ennen kuin kaikki meistä ovat turvassa.

WHO varoitti viime viikolla koronapandemian uudesta vaarallisesta vaiheesta, kun ihmiset alkavat väsyä rajoituksiin siitä huolimatta, että tauti leviää edelleen nopeaa tahtia.

Koronavirukseen liittyviä kuolemia on kirjattu ympäri maailman yhteensä yli 465 000. Tartuntoja maailmassa on varmistettu lähes yhdeksän miljoonaa.

"Paljon enemmän kuin terveydellinen kriisi"

Tauti jatkaa kulkuaan läpi Etelä-Amerikan, ja esimerkiksi Brasiliassa on tilastoitu jo yli 50 000 koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Asiasta kertoi maan terveysministeriö sunnuntaina.

Yhdysvalloissa on edelleen eniten kuolemia ja tartuntoja koko maailmassa. Johns Hopkinsin yliopiston mukaan maassa on varmistettu lähes 2,3 miljoonaa tartuntaa ja noin 120 000 kuolemaa.

Myös Aasiassa koronavirus on jälleen nostanut päätään, kun Pekingistä on viime aikoina löytynyt uusia kotimaisia tartuntoja.

Eurooppa taas on alkanut avata rajojaan ja höllentää liikkumisrajoituksiaan.

WHO:n mukaan pandemian uhka ei ole hävinnyt mihinkään.

– Pandemia kiihtyy edelleen, Tedros kertoi virtuaalikonferenssille.

– Me tiedämme, että pandemia on paljon enemmän kuin terveydellinen kriisi, se on taloudellinen kriisi, sosiaalinen kriisi ja monissa maissa poliittinen kriisi, hän kertoi.

Tautimäärät kasvussa laajalti Latinalaisessa Ameri kassa

Latinalaisen Amerikan suurimman maan koronaluvut ovat toiseksi synkimpiä maailmassa. Enemmän sekä tartuntoja että kuolemia on tilastoitu vain Yhdysvalloissa.

Latinalaisen Amerikan alueella tartuntamäärät ovat olleet kasvussa Brasilian lisäksi muun muassa Meksikossa, Perussa ja Chilessä.

Esimerkiksi Perussa tartuntoja on todettu noin 250 000, mutta maa valmistautuu silti avaamaan ostoskeskukset maanantaina lähes sadan päivän eristystoimien jälkeen. Noin 32 miljoonan asukkaan Perussa koronaan liittyvien kuolemien kokonaismäärä nousi sunnuntaina yli 8 000:n.

Meksikossa tapauksia on todettu yli 180 000 ja virukseen liittyviä kuolemia on tilastoitu yli 21 000. Meksikon asukasluku on noin 126 miljoonaa.

Chilessä kuolleiden kokonaismäärä lähes kaksinkertaistui uutistoimisto AFP:n mukaan lauantaina, kun uuden tilastointitavan myötä lukuun alettiin lisätä myös viruksesta todennäköisesti johtuvat kuolemat. Viruksen liitettyjä kuolemia on uutistoimiston mukaan nyt noin 7 150. Tartuntoja maassa on todettu yhteensä yli 242 000. Chilessä asuu noin 19 miljoonaa ihmistä.

Testauksen puutteiden takia todelliset luvut ovat asiantuntijoiden mukaan todennäköisesti paljonkin korkeampia.

Maailmassa jo 8,9 miljoonaa tartuntaa

WHO:n mukaan maailman koronavirustartunnoissa kirjattiin jälleen sunnuntaina korkein päiväkohtainen luku, kun tartuntojen määrä nousi vuorokaudessa noin 183 000:lla. Asiasta kertoo muun muassa Guardian .

Suurin osa uusista tartunnoista todettiin Pohjois- ja Etelä-Amerikassa. Edellinen päiväkohtainen ennätysmäärä kirjattiin viime torstaina.

Maailman tartuntamääriä seuraavan baltimorelaisen Johns Hopkins -yliopiston tilaston mukaan maailmassa on todettu nyt yli 8,9 miljoonaa koronavirustartuntaa.

Suuri osa tartunnan saaneista on jo parantunut viruksen aiheuttamasta taudista. Lähes 468 000 ihmistä on kuollut virukseen liittyen.