Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vedestä nostetun Rajavartiolaitoksen partioveneen pohjassa noin kaksimetrinen repeämä, alus upposi nopeasti – "Siinä tämä nopeus on varmasti yllättänyt ja sen vuodon laajuus"

Loviisan edustalla juhannuspäivänä uponnut Merivartioston vartiolaiva Turvan partiovene PV183 saatiin keskiviikkona onnistuneesti nostettua, kertoi Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) STT:lle. Nosto-operaatioon osallistui Rajavartiolaitoksen lisäksi pelastuslaitoksen ja poliisin yksikköjä. Veneen nostaminen kesti useita tunteja.

Hylyn pohjasta veneen takaosasta paljastui nostettaessa noin kaksi metriä pitkä ja kymmenen senttiä pitkä repeämä. Otkesin mukaan repeämä on syntynyt veneen ajettua karille.

Suuri repeämä partioveneen pohjassa on mahdollistanut veden nopean syöksymisen veneen rakenteisiin. Reiän sijainti aluksen takaosassa on aiheuttanut sen, että peräosaan on kertynyt vettä erittäin nopeasti, minkä seurauksena vene on uponnut.

– Siinä tämä nopeus on varmasti yllättänyt ja sen vuodon laajuus mikä siinä on ollut. Se on varmasti yllättänyt kaikki, Otkesin tutkinnanjohtaja Risto Haimila sanoo.

Repeämän syntymiseen vaikuttaa veneen painon sekä ajonopeuden lisäksi pohjaan iskeneen kiven muoto. Röpelöinen ja terävä kivi on pyöreää kiveä kohtalokkaampi.

– Alumiiniin puree tietysti pikkusen eri tavalla, Haimila kertoo.

Tutkinta kestää kuukausia

Merivartioston partiovene ajoi karille juhannuspäivänä. Vene upposi siten, että vain sen keula jäi pinnalle. Otkesin tietojen mukaan veneen karilleajosta ei aiheutunut ympäristöhaittoja kuten öljyvuotoa.

Kolmen hengen miehistöstä yksi jäi vedellä täyttyneen veneen sisään. Merivartija todettiin myöhemmin kuolleeksi sairaalassa.

Otkes ilmoitti jo sunnuntaina aloittavansa alustavan tutkinnan onnettomuudesta. Tiistaina Otkes käynnisti varsinaisen onnettomuustutkinnan.

Otkes kertoo, että pyrkii saamaan onnettomuustutkinnan valmiiksi noin kahdeksassa kuukaudessa.

Otkes on turvallisuustutkintaa tekevä oikeusministeriön yhteydessä toimiva viranomainen. Se selvittää muun muassa, onko turvallisuus otettu riittävästi huomioon onnettomuuteen johtaneessa toiminnassa.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.