Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Erdoganin allekirjoittamalla säädöksellä Hagia Sofia muuttuu museosta moskeijaksi – ensimmäinen muslimien rukoushetki on parin viikon kuluttua

Istanbulissa museosta moskeijaksi muuttuvassa Hagia Sofiassa pidetään ensimmäinen muslimien rukoushetki 24. heinäkuuta, sanoi Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan perjantai-iltana.

Aiemmin perjantaina Erdogan allekirjoitti säädöksen, jolla Hagia Sofia muutetaan museosta moskeijaksi, kertoi BBC . Tätä ennen oikeusistuin oli kumonnut Bysantin ajalta peräisin olevan Hagia Sofian museostatuksen ja avasi näin mahdollisuuden rakennuksen muuttamiselle moskeijaksi.

– Kuten kaikkien moskeijoidemme, myös Hagia Sofian ovet ovat avoinna paikallisille ja ulkomaalaisille, muslimeille ja ei-muslimeille, Erdogan sanoi.

Uutinen Hagia Sofian muuttamisesta moskeijaksi on herättänyt kritiikkiä maailmalla. Kreikan mielestä Hagia Sofian muuttaminen moskeijaksi on "provokaatio koko sivistynyttä maailmaa kohtaan".

– Presidentti Erdoganin osoittama nationalismi vie hänen maansa 600 vuotta taaksepäin, Kreikan kulttuuriministeri Lina Mendoni sanoi lausunnossaan.

Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka Bartolomeos varoitti viime kuussa, että Hagia Sofian muuttaminen takaisin moskeijaksi kääntäisi miljoonat kristityt ympäri maailmaa islaminuskoa vastaan.

Myös Yhdysvallat on varoittanut Hagia Sofian statuksen muuttamisesta, samoin Venäjän viranomaiset ja Venäjän ortodoksikirkko.

– Miljoonien kristittyjen huolta ei kuunneltu, kertoi Venäjän ortodoksikirkon edustaja Vladimir Legoida uutistoimisto Interfaxille turkkilaisen oikeuden päätöksen jälkeen.

Atatürk muutti Hagia Sofian statuksen

Hagia Sofia rakennettiin 500-luvulla kirkoksi, ja se muutettiin 1400-luvulla moskeijaksi. Modernin Turkin isä Mustafa Kemal Atatürk hyväksyi Hagia Sofian museostatuksen 1934. Sen jälkeen rakennus on ollut maallistumisen symboli ja avoin kaikille uskonnoille.

Erdogan on jo aiemmin puhunut Hagia Sofian moskeijaksi muuttamisen puolesta. Myös maan islamistit ovat kauan vaatineet rakennuksen muuttamista moskeijaksi. Sen sijaan maallistuneet opposition edustajat ovat vastustaneet sitä.

Hagia Sofia on YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon maailmanperintöluettelossa.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.