Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bosnian muslimit muistavat 25 vuotta sitten tapahtunutta Srebrenican joukkomurhaa – "Isä lähti käymään metsässä eikä palannut koskaan"

Bosnian muslimit muistivat lauantaina 25 vuotta sitten tapahtunutta Srebrenican joukkomurhaa.

Koronaviruksen vuoksi rajoitetusti järjestetty muistoseremonia alkoi lauantaina päivällä Srebrenican lähellä Potocarin kylän hautausmaalla. Siellä järjestettiin tilaisuus yhdeksälle uhrille, jotka on pystytty tunnistamaan viime vuoden heinäkuun jälkeen.

Bosnia ja Hertsegovinan itäosassa sijaitsevan Srebrenican kaupungin valtauksen jälkeen serbijoukot surmasivat heinäkuussa 1995 muutamassa päivässä yli 8 000 muslimimiestä ja -poikaa.

Kyseessä on pahin Euroopassa tapahtunut veriteko sitten toisen maailmansodan. Srebrenican joukkomurha on kansainvälisissä tuomioistuimissa määritelty kansanmurhaksi.

Lö ydetty ja tunnistettu liki 6 900 uhria

Lauantain muistotilaisuudessa oli läsnä 27-vuotias Sehad Hasanovic kaksivuotiaan tyttärensä kanssa. Hasanovic oli myös kaksivuotias, kun hän menetti oman isänsä Srebrenican väkivaltaisuuksissa.

– On vaikeaa, kun kuulee jonkun kutsuvan isää, eikä minulla isää ole, Sehad Hasanovic sanoi kyyneleet silmissä.

– (Isä) lähti käymään metsässä eikä palannut koskaan. Vain muutamia luita on löytynyt, hän sanoi.

Ifeta Hasanovicin, 48, aviomies oli yksi niistä yhdeksästä uhrista, joiden jäänteet on tunnistettu viime vuoden heinäkuun jälkeen.

– Neljän sisareni aviomiehet tapettiin. Veljeni tapettiin, samoin hänen poikansa. Anoppini menetti toisenkin pojan kuten myös aviomiehensä, Ifeta Hasanovic kertoi.

Tähän mennessä lähes 6 900 uhria on löydetty ja tunnistettu lähes 80 joukkohaudasta.

Karadzic ja Mladic istuvat elinkautista

Srebrenican kansanmurhasta elinkautista tuomiota istuvat Bosnian serbien entinen johtaja Radovan Karadzic ja serbijoukkoja komentanut Ratko Mladic. Karadzicin katsottiin syyllistyneen myös sotarikoksiin ja Mladicin useisiin rikoksiin ihmisyyttä vastaan.

Vuosina 1992–1995 käydyn Bosnian sodan aikana arvioidaan yli 100 000 ihmisen kuolleen ja yli kahden miljoonan joutuneen pakenemaan kodeistaan.