Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puukauppa kävi nihkeästi alkuvuonna – maaliskuusta lähtien kauppa on kuitenkin käynyt samaan tahtiin kuin vuosi sitten

Puukauppa kävi tammi-kesäkuussa nihkeästi, kertoo Metsäteollisuus. Puuta ostettiin yksityismetsistä 18 prosenttia vähemmän verrattuna vuoden takaiseen. Maaliskuusta lähtien puuta on kuitenkin ostettu samaan tahtiin kuin vuosi sitten.

Pitemmällä ajanjaksolla ostot ovat vähentyneet selvästi enemmän kuin ostot viime vuoteen verrattuna. Metsäteollisuuden jäsenyritykset ostivat tammi-kesäkuussa puuta yksityismetsistä 13,6 miljoonaa kuutiota, mikä on 22 prosenttia vähemmän kuin viiden edellisen vuoden keskiarvo vastaavana aikana.

Havutukkien kantohinnat laskivat kesäkuussa keskimäärin 3–5 prosenttia verrattuna viime vuoden kesäkuuhun. Koivutukkien hinta oli 2 prosenttia alemmalla tasolla. Sellukattiloihin menevän mäntykuitupuun hinta putosi 2 prosenttia, kuusikuidun hinta nousi prosentin ja koivukuidun hinta laski prosentin verran.

Hinnat vaihtelevat voimakkaasti

Metsäteollisuuden mukaan hinnat vaihtelevat suuresti. Esimerkiksi kesäkuussa mäntytukista maksettiin keskimäärin 54 euroa kuutiolta, mutta hinta vaihteli alueittain ja hakkuutavoittain 36 ja 58 euron välillä.

Hintatasoon vaikuttavat muun muassa korjattavan puuston kokonaismäärä, puun laatu, runkojen koko, hakkuutapa, metsä- ja kaukokuljetusmatka, maasto sekä korjuuajankohta ja -olosuhteet. Puun hinta saattaa vaihdella merkittävästi jopa vierekkäisillä metsäkohteilla.

Metsäteollisuuden laaja kotimainen arvoketju työllistää noin 140 000 suomalaista. Metsäteollisuus vastaa noin viidenneksestä Suomen tavaraviennistä.