Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matkustusrajoitusten purkaminen ei näkynyt vielä Helsinki-Vantaalla – "Ei mitään dramaattista muutosta"

Matkustusrajoituksia on alettu purkaa maanantaista lähtien useisiin maihin.

Sisärajaliikenteen rajoitukset alkavat poistua Suomen ja sellaisten maiden välisessä liikenteessä, joissa on kahden viikon aikana ollut alle kahdeksan tautitapausta sataatuhatta ihmistä kohden.

EU-maista rajoituksista vapautuvat Alankomaat, Belgia, Italia, Itävalta, Kreikka, Malta, Saksa, Slovakia, Slovenia, Unkari, Liechtenstein ja Sveitsi.

Myös esimerkiksi Kiinasta tai Thaimaasta tuleva työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne sallitaan.

Kymmenesosa vuoden takaisista määristä

Helsinki-Vantaan lentoasemalla rajoitusten purkaminen ei vielä maanantaina näkynyt juurikaan matkustajamäärissä.

– Kyllä tänään on vähän vilkkaampaa kuin viime viikolla ja kyllä ne määrät tästä pikkuhiljaa kasvavat, mutta ei mitään dramaattista muutosta ole vielä tapahtunut, Finavian kehitysjohtaja Sami Kiiskinen kertoo.

Kiiskisen mukaan maanantain matkustajamäärä nousee kokonaisuudessaan noin 7 000 henkeen, kun se viime viikolla oli keskimäärin 5 000–6 000 matkustajan verran päivässä. Vuosi sitten heinäkuun puolivälin maanantain matkustajamäärä oli hieman yli 71 000 matkustajaa.

– Ei tänä vuonna, eikä ehkä edes ensi vuonna, päästä samoihin lukuihin kuin viime vuonna, Kiiskinen sanoo.

Yli puolet matkustajista suojaa kasvonsa

Matkustajamäärien nousuun on varauduttu myös työntekijöiden määrän asteittaisella kasvattamisella. Kiiskisen mukaan maanantaista alkaen työntekijöitä on lisätty matkustajapalvelun osalta matkailijoiden ohjaukseen.

– Nyt kun matkustajamäärät kasvavat, varaudutaan siihen, että voidaan tehokkaammin opastaa matkustajia. Turvavälien huolehtiminen ja yleinen neuvominen ja opastaminen sekä jonotuksen ohjaaminen ovat niitä asioita, joita meillä nyt tehostetusti tehdään. Vielä on lomautuksiakin kyllä käynnissä.

Viranomaisten määrittämät turvatoimet ovat edelleen voimassa lentokentillä. Näiden lisäksi Finavian suositus on, että asiakkaat pitäisivät kasvosuojusta jo kentälle saavuttuaan.

– Monien lentoyhtiöiden lennoilla on pakko käyttää kasvosuojusta. Se olisi hyvä olla jo valmiina kentälle tullessa, niin ei tule sitten ongelmia lentokoneeseen mennessä, Kiiskinen sanoo.

Hänen arvionsa mukaan yli puolet matkustajista käyttää kasvosuojusta, ja turvavälejä noudatetaan hyvin.

– Kun matkustajamäärät ovat normaaliin verrattuna vain kymmenen prosenttia, niin pääsääntöisesti turvavälien noudattaminen onnistuu hyvin, kun vain matkustaja sen itse muistaa.

Finavian omalle henkilökunnalle kasvosuojuksen käyttö on pakollista.