Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mauritius julisti hätätilan uhkaavan ympäristökatastrofin vuoksi – karille ajaneesta laivasta vuotaa tonneittain öljyä mereen, Ranska lähettää apua

Mauritiuksella on julistettu ympäristökatastrofin vuoksi hätätila, kun karille ajaneesta laivasta alkoi valua tonneittain öljyä mereen, kertovat muun muassa uutiskanava Sky News ja uutistoimisto AP .

Japanilaisomisteinen Panaman lipun alla liikennöivä alus ajoi karille jo pari viikkoa sitten. Hätätila julistettiin AP:n mukaan myöhään perjantaina, koska alus oli alkanut vuotaa öljyä mereen luonnoltaan erittäin herkkien alueiden lähettyvillä.

Mauritiuksen mukaan aluksella on ollut lähes 4 000 tonnia polttoainetta ja sen rungossa on halkeamia. Satelliittikuvat näyttävät tumman öljylautan leviävän Intian valtameren turkooseissa vesissä.

Maa on pyytänyt Ranskalta apua aluksen irrottamiseksi karilta, sillä pienellä saarivaltiolla ei ole tarvittavaa taitoa tai asiantuntijuutta karille ajaneiden laivojen irrottamiseen, kertoo Mauritiuksen pääministeri Pravind Jugnauth Sky Newsin mukaan.

Macron vastasi Jugnauthille Twitterissä sanoen, että Mauritius voi luottaa Ranskan apuun. Presidentin mukaan Ranska valmistelee asiantuntijaryhmiä ja varusteita läheisellä Reunionin saarella. Ranskaan kuuluva Reunionin saari on Mauritiuksen lähin naapuri.

– Kun biodiversiteetti (luonnon monimuotoisuus) on vaarassa, on kiire toimia, Macron kirjoitti.

Jo aiemmin lauantaina Ranskan suurlähetystö Mauritiuksella ilmoitti, että öljyntorjuntavälineillä varustettu sotilaslentokone Reunionilta kiertäisi öljyaluetta, ja kyydissä olisi kaksi asiantuntijaa.

AP:n mukaan Ranskan ulkoministeriö kertoo Ranskan olevan Mauritiuksen "johtava ulkomainen sijoittaja" ja yksi sen merkittävimmistä kauppakumppaneista.

Ympäröivät merialueet ovat elintärkeitä pienelle saarivaltiolle

Jugnauthin mukaan huono sää on tehnyt toimiin ryhtymisen mahdottomaksi. Hän kertoo myös olevansa huolissaan siitä, mitä tapahtuu sunnuntaina, kun säätila huononee entisestään.

Pääministeri Jugnauth on kommentoinut asiaa muun muassa Twitterissä, jossa hän on julkaissut myös kuvan karille ajaneesta aluksesta. Kuvassa näkyy myös laivasta leviävä öljyvuoto.

Laivojen kulkua tarkkailevat nettipalvelut kertovat irtolastialuksen olleen matkalla Kiinasta Brasiliaan.

Mauritiuksen ympäristöministeri Kavy Ramano kertoi Sky Newsin mukaan torstaina toimittajille, että aluksella toiminut pelastusryhmä oli evakuoitu alukselta sen jälkeen, kun rungon halkeamat huomattiin.

Ramano on sanonut, että maassa on ympäristökriisi. Hän on kuvaillut Blue Bay Marine Parkin ja muiden vuotavan aluksen lähellä olevien alueiden olevan "erittäin herkkiä".

Mauritius hyödyntää Sky Newsin mukaan saarta ympäröiviä elintärkeitä merialueita niin matkailuun kuin kalastukseen. Mauritius on AP:n mukaan riippuvainen turismista, jrusteet ovat riittäviä vain alle kymmenen tonnin öljyvuotojen torjumiseen. Suurten vuotojen sattuessa maa on kaavaillut pyytävänsä apua muilta alueen mailta tai öljyvuotoihin vastaavilta järjestöiltä.

Toimia mahdollisen öljyvuodon sattuessa käsitellään hallituksen ympäristösuunnitelmassa, joka on julkistettu lähes vuosikymmen sitten.

"Huono sää ja jatkuva moukarointi" rikkoivat rungon

New York Timesin mukaan karille ajanut Wakashio on rakennettu vuonna 2007. Laiva ajoi karille Pointe d'Esnyn lähettyvillä 25. heinäkuuta.

Lehden mukaan aluksen miehistö on pelastettu ja viranomaiset ovat asentaneet aluksen ympärille aitaa. Mereen on laskettu lisäksi yli 400 öljypuomia vuodon rajoittamiseksi.

Ympäristöjärjestö Greenpeacen edustaja Happy Khambule kertoo, että tuhannet eliölajit ovat vaarassa läheisillä laguuneilla, kertoo New York Times.

Aluksen omistavan Nagashiki Shippingin mukaan "huono sää ja jatkuva moukarointi" olivat rikkoneet aluksen rungon. Yhtiö lupasi tiedotteessa suojella meriympäristöä ja sanoi estävänsä lisäsaastumisen. New York Timesin mukaan on kuitenkin epäselvää aikooko yhtiö maksaa siivousoperaation vai tarjota korvausta vahingoista. Yhtiön edustaja ei vastannut tuoreeltaan lehden kommenttipyyntöön.

Sky Newsin mukaan Mauritiuksella olisi kansallinen suunnitelma öljyvuotojen varalle, mutta saatavilla olevat varusteet ovat riittäviä vain alle kymmenen tonnin öljyvuotojen torjumiseen. Suurten vuotojen sattuessa maa on kaavaillut pyytävänsä apua muilta alueen mailta tai öljyvuotoihin vastaavilta järjestöiltä.

Toimia mahdollisen öljyvuodon sattuessa käsitellään hallituksen ympäristösuunnitelmassa, joka on julkistettu lähes vuosikymmen sitten.