Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Öljyntorjunta Mauritiuksella ei ota onnistuakseen – oppositio vaatii jo ministereiden eroa vitkuttelun vuoksi

Mauritiuksella oppositio vaatii ympäristö- ja kalastusministereiden eroa öljykatastrofin vuoksi. Karille ajaneesta rahtialuksesta on valunut öljyä saarivaltion suojelluille vesille.

Maassa vaaditaan nyt hallitukselta selitystä sille, miksei mahdollisiin vahinkoihin varauduttu aiemmin. Japanilaisomisteinen, Panaman lipun alla liikennöivä alus ajoi karille jo pari viikkoa sitten, ja sen kyydissä oli tonneittain polttoainetta. Alus osui riuttaan suojellulla alueella Pointe d'Esnyllä.

Alusta operoi japanilainen Mitsui OSK Lines . Yhtiön mukaan rajoituspuomien asettaminen merelle ei ole onnistunut korkeiden aaltojen vuoksi, mutta osa öljystä on saatu maihin helikoptereiden avulla.

Valtavat vahingot näkyvät ilmakuvista, joissa suuria alueita merta on muuttunut mustaksi. Suojeltu alue on erittäin tärkeä harvinaisille kasveille ja eläimille.

Mauritiukselle on julistettu ympäristöhätätila tapahtuneen vuoksi. Maa on hyvin riippuvainen merestä niin ruoan lähteenä kuin ekoturismikohteenakin. Nyt asiantuntijat pelkäävät, että jos alus rikkoutuu lisää, öljyn aiheuttamat vahingot voivat olla katastrofaaliset.

Poliisi aikoo nousta alukselle

Sunnuntaina poliisi valmistautui nousemaan karille ajaneelle alukselle. Tähän asti yritykset vakauttaa alus eivät ole onnistuneet.

Sadat vapaaehtoiset ovat kulkeneet rannikolla ja pyrkineet estämään öljyn leviämisen yhä laajemmalle. Jo nyt paksu lieju on kuitenkin levinnyt laguuneihin ja valkohiekkaisille rannoille aiheuttaen ennennäkemätöntä vahinkoa herkälle ekosysteemille.

Poliisi ilmoitti sunnuntaina etsintäluvasta, jonka turvin se aikoi tutkia aluksen ja ottaa haltuunsa muun muassa aluksen lokikirjan ja viestinvaihdon osana onnettomuuden tutkintaa. Poliisin mukaan aluksen intialainen kapteeni osallistuu myös etsintöihin.

Aluksen henkilöstö evakuoitiin turvallisesti silloin, kun alus ajoi karille.

Ranska on lähettänyt Mauritiukselle apua läheiseltä Reunionin saarelta. Apua pyysi Mauritiuksen pääministeri Pravind Jugnauth, jonka mukaan saarivaltion omat taidot ja resurssit eivät riitä tilanteen selvittämiseen. Jugnauth kutsui sunnuntaille koolle myös kriisikomitean kokouksen.