Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uniper varoittaa: Nord Stream 2 -kaasuputkihanke saattaa epäonnistua – suomalainen Fortum omistaa Uniperistä runsaat 70 prosenttia

Saksalainen energiayhtiö Uniper varoittaa osavuosikatsauksessaan, että Nord Stream 2 -kaasuputkihanke saattaa viivästyä tai jäädä rakentamatta loppuun Yhdysvaltain mahdollisten uusien pakotteiden vuoksi.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo varoitti heinäkuun puolivälissä, että hankkeen osanottajille voidaan harkita seuraamuksia.

Uniper kertoo, että yhtiö ponnistelee hankkeen saattamiseksi loppuun. Uniper huomauttaa, että Nord Stream 2:lla on EU:n ja useiden maiden tuki takanaan.

Kiistelty kaasuputki kulkee Itämeren pohjalla Venäjältä Saksaan noudattaen suurimmaksi osaksi toiminnassa olevan Nord Stream 1 -putken linjauksia. Putkien pääomistaja on venäläinen Gazprom , mutta mukana on myös saksalaisia energiayhtiöitä Uniper mukaan lukien.

Yhtiö kertoo olevansa edelleen yhteydessä Yhdysvaltain viranomaisiin.

Osavuosikatsauksen riskiosiossa Uniper myöntää, että yhtiö joutuu alaskirjauksiin, jos hanke epäonnistuu. Uniper on lainoittanut putken rakentamista.

Suomalainen Fortum omistaa Uniperistä runsaat 70 prosenttia.

Saksa on tuominnut pakotteet

Yhdysvallat on vastustanut putken rakentamista, koska katsoo sen kasvattavan Venäjän taloudellista ja poliittista vaikutusvaltaa Euroopassa liian suureksi. Myös Baltian maat ja Puola vastustavat hanketta.

Yhdysvaltojen aiemmat pakotteet pysäyttivät putken rakennustyöt Tanskan vesillä joulukuussa. Tanska hyväksyi kuitenkin äskettäin poikkeusluvan, jonka nojalla rakentaminen voi jatkua.

Sveitsiläinen Allsea s kertoi viime vuoden lopulla keskeyttäneensä kaikki putken rakentamiseen liittyvät toiminnot.

Saksa on tuominnut Yhdysvaltojen pakotteet ja pitää niitä sekaantumisena sisäisiin asioihinsa.