Indonesiaan iski kaksi voimakasta järistystä – ei tsunamivaroitusta, paikalliset pakenivat kodeistaan aikaisin aamulla

STT–AFP

Indonesiaan on iskenyt kaksi voimakasta maanjäristystä aikaisin keskiviikkoaamuna, kertoo Yhdysvaltain geologinen tutkimuskeskus. Sumatralla sattuneiden järistysten seurauksena ei annettu tsunamivaroitusta.

Intian valtameren tsunamivaroitusjärjestelmän mukaan järistyksistä ei ollut vaaraa valtameren alueen maille.

Järistykset olivat keskuksen mukaan voimakkuuksiltaan 6,8 ja 6,9. Indonesian ilmatieteiden, ilmastotieteiden ja geofysiikan laitoksen mukaan järistyksiä seurasi jälkijäristysten ketju.

Yhdysvaltain geologinen tutkimuskeskus arvioi tuhojen mahdollisuutta pieneksi. Indonesialaislaitoksen edustaja sanoi uutistoimisto AFP:lle, että laitokselle ei ollut vielä aamulla raportoitu järistysten aiheuttamista tuhoista.

Ensimmäisen kerran maa järisi aamulla hieman ennen puolta kuutta paikallista aikaa, ja toinen järistys iski kuuden minuutin sisällä aiemmasta.

AFP:n toimittajan mukaan järistyksiä pelästyneet ihmiset pakenivat kodeistaan.

– Ensimmäinen maanjäristys oli nopea, mutta toinen iski pian perään ja se oli yhtä voimakas, Sumatran Bengkulun kaupungissa asuva Jumentriona esittäytynyt kertoi AFP:lle.

– Lapseni kiljuivat hysteerisesti.

Indonesia sijaitsee Tyynenmeren tulirenkaalla

Kaakkois-Aasian saarilla havaitaan usein seismistä ja vulkaanista toimintaa, sillä ne sijaitsevat niin sanotulla Tyynenmeren tulirenkaalla, jolla mannerlaatat kohtaavat.

Vuonna 2018 Indonesian Sulawesin saarella iski voimakkuudeltaan 7,5:n maanjäristys, jota seurasi tsunami. Yli 4 300 ihmistä kuoli tai katosi sen seurauksena.

Vuoden 2004 tsunamissa alueella kuoli 220 000 ihmistä. Pelkästään Indonesiassa kuoli noin 170 000 ihmistä. Onnettomuudessa kuoli noin 180 suomalaista. Sumatran järistys oli voimakkuudeltaan 9,1.

Kommentoi

Mainos: Kouvolan Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka