Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lämmin sää runsastuttanut sinileviä järvillä

Lämpimänä jatkunut sää on paikoin lisännyt sinileväesiintymiä järvillä. Runsaita pintaesiintymiä havaittiin yhdellätoista havaintopaikalla ja hieman sinilevää 40:llä valtakunnallisen seurannan havaintopaikalla, kertoo Suomen ympäristökeskus (Syke).

– Sinilevien määrä on lisääntynyt viime viikosta. Suurimmassa osassa maata sinileviä esiintyy edelleen ajankohtaan nähden keskimääräistä vähemmän. Keskimääräistä enemmän sinilevää on tällä viikolla esiintynyt Keski-Suomen, Etelä-Savon ja Hämeen maakunnissa, kertoo Syken erikoistutkija Kristiina Vuorio tiedotteessa.

Sinilevien kasvua on suosinut lämmin ja vähätuulinen sää.

Järvien pintalämpötilat ovat osassa maata pitkänajan keskiarvoa lämpimämpiä. Pintavesien lämpötila on maan etelä- ja keskiosissa 18–20 astetta sekä Kainuun, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin alueilla 11–17 astetta.

Suomenlahdella yhä sinileväkiehkuroita

Suomenlahdella näkyy yhä kauttaaltaan lieviä sinileväkiehkuroita, ja myös Selkämerellä pysyttelevä sinilevälautta on nähtävissä, joskaan ei kovin voimakkaana.

Saaristo- ja rannikkoalueilta sinilevähavaintoja on puolestaan ilmoitettu ajankohtaan nähden keskimääräistä enemmän.

Ahvenanmaalla, Saaristomerellä ja Itämeren pääaltaan pohjoisosissa ei ole havaittu voimakkaita sinileväesiintymiä alueilta saaduissa pilvettömissä satelliittikuvissa.

Sunnuntaina ja alkuviikon aikana on nähty hieman sinilevää pintavedessä Suomenlahden avomerialueiden lisäksi myös Saaristomeren uloimmilla lounaisalueilla, mutta saaristo- ja rannikkoalueilla sinilevä on ollut Syken mukaan pääosin väliveteen sekoittuneena.

Pohjanlahdella sinilevää ei Rajavartiolaitoksen lennoilla havaittu.