Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lähestyvä taifuuni vaikeuttaa kadonneen karja-aluksen etsintöjä Japanissa – toinen miehistön jäsen löytyi elossa perjantaina

Japanissa lähestyvä taifuuni vaikeuttaa keskiviikkona kadonneen rahtilaivan etsintöjä ja pelastustöitä. Yli 130 metriä pitkän aluksen kyydissä oli 43 miehistön jäsentä ja lähes 6 000 nautaa.

Viranomaisten mukaan etsintöjä on jatkettu lentokoneella, mutta esimerkiksi merivartioston partioveneet eivät voineet lähteä merelle kovan aallokon vuoksi.

Aiemmin elossa löydetty miehistön jäsen on kertonut laivan kaatuneen myrskyssä sen jälkeen, kun ainakin yksi sen moottoreista oli sammunut. Perjantaina myös toinen miehistön jäsen löytyi elossa, kertoo muun muassa Australian yleisradioyhtiö ABC . Lisäksi yksi ihminen on löytynyt kuolleena. Kadoksissa on siis edelleen 40 ihmistä.

ABC:n mukaan etsijät ovat paikantaneet kymmenittäin kuolleena kelluvia nautoja.

Gulf Livestock 1 -alus lähetti hätäviestin myöhään keskiviikkona paikallista aikaa 185 kilometrin päästä rannikolta. Aluksen on kerrottu olleen matkalla Uudesta-Seelannista Kiinaan. Kuljetus oli Australasian Global Exportsin tilaama.

Sydney Morning Herald -lehden mukaan aluksella on kerrottu olleen koneongelmia jo aiemmin.

Elävien eläinten kuljetukset ovat olleet eläinsuojelijoiden kritiikin kohteena sekä Australiassa että Uudessa-Seelannissa, jossa viranomaiset ilmoittivat laivan katoamisen jälkeen keskeyttävänsä väliaikaisesti elävän karjan viennin.

Esimerkiksi eläinsuojelujärjestö RSPCA:n mukaan kuljetuksista seuraa eläimille kärsimystä ja huonojen olosuhteiden takia kuolleisuus on kuljetusten aikana suurta. Kuljetukset voivat järjestön mukaan kestää jopa viisi viikkoa.

Tuulet jopa yli 80 metriä sekunnissa

Japania lähestyy taifuuni Haishen, jonka odotetaan osuvan alueelle lauantaina illalla. Myrskytuulet voivat puhaltaa jopa yli 80 metriä sekunnissa, mikä tekee Haishenista voimakkaimman mahdollisen myrskyn japanilaisella asteikolla, kertoo uutistoimisto AFP.

Viranomaiset ovat kehottaneet asukkaita varautumaan myrskyyn esimerkiksi Okinawalla ja Kyushun saaren länsiosissa. Ihmisiä on evakuoitu joiltakin alueilta.

– On odotettavissa vaarallisen voimakasta tuulta, rankkasadetta ja korkeita aaltoja, Japanin ilmatieteenlaitoksen edustaja Yoshihisa Nakamoto sanoi AFP:lle.

Toinen laitoksen edustaja Satoshi Sugimoto sanoi, että Haishen-taifuuni voi muodostaa yhtä voimakkaita aaltoja kuin tsunami.

Yleisradioyhtiö NHK:n mukaan osa isoista yrityksistä, esimerkiksi Toyota ja Canon , ovat päättäneet sulkea tehtaansa Kyushussa maanantain ajaksi viranomaisten varoitusten jälkeen.

Japanissa on parhaillaan voimassa taifuunikausi.

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.