Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuuma keskustelu EU:n elvytysrahoista käynnistyy eduskunnassa – Mihin Suomen saamat noin 3 miljardia käytetään?

Kesällä kuumentunut vääntö EU:n koronaelvytyspaketista etenee keskiviikkona eduskunnan suureen saliin. Pääministeri Sanna Marin (sd.) antaa pääministerin ilmoituksen eli selvittää kansanedustajille, mistä EU-maiden johtajat tarkalleen heinäkuussa sopivat.

Odotettavissa on voimakasta debattia, sillä perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit ovat oppositiosta uhanneet yrittää kaataa paketin. Keskustelu alkaa kello 14.

Perussuomalaisissa oli jo kesällä toiveita siitä, että eduskunta olisi kutsuttu koolle kesken kansanedustajien lomakauden. Puhemies Anu Vehviläisen (kesk.) mukaan istuntotaukoa ei ollut tarpeen keskeyttää, koska eduskunnalta ei edellytetty kiireisiä päätöksiä.

Mielipiteiden räiskyntää rajoittaa tänäänkin se, että koronan takia kansanedustajia otetaan istuntosaliin vain alle puolet normaalimäärästä eli 74.

Komissio odottaa ehdotuksia syksyllä

EU-johtajat sopivat heinäkuun maratonhuippukokouksessa 750 miljardin euron elpymispaketista, joka rahoitetaan komission ottamalla lainalla. Paketti koostuu 390 miljardista avustuksia ja 360 miljardista lainoja. Rahaa ohjataan jäsenmaille budjettiohjelmien kautta.

Suomen maksuosuus avustusmuotoisesta tuesta on 6,6 miljardia euroa, ja maan odotetaan saavan noin 3 miljardia euroa.

Vielä ei ole selvää, mihin raha Suomessa konkreettisesti menee. Tästä keskustellaan todennäköisesti myös eduskunnassa. Komissio odottaa jäsenmailta rahankäyttösuunnitelmia syksyn aikana. Vielä viime viikolla työ- ja elinkeinoministeriöstä kerrottiin, että komissiolta odotetaan tarkempia ohjeita siitä, mihin rahaa voi hakea.

Elinkeinoelämän keskusliitto on toivonut, että rahaa kohdistettaisiin esimerkiksi uusiutuvan energian hankkeisiin, digitalisaatioon, vähähiilisyyteen sekä liikennehankkeisiin eli muun muassa nopeisiin raideyhteyksiin.

Vihreistä puheenjohtaja Maria Ohisalo on puolestaan toivonut, että puolet rahasta ohjattaisiin elvytykseen, joka tukee ilmastonmuutoksen torjuntaa.

Koronaelpymispaketin lisäksi eduskunnassa keskustellaan EU:n budjetista tulevalle seitsemälle vuodelle. EU-johtajat sopivat 1 100 miljardin budjettikehyksestä rinnan koronapaketin kanssa. 27 jäsenmaan kannat oli helpompi sovittaa yhteen, kun neuvottelupöydällä oli enemmän palasia.

Suomen maksuosuus budjetista on 1,07 prosenttia eli vähän aiempaa enemmän.