Opposition ehdokkaat menestyivät Siperiassa, Yhtenäinen Venäjä ilmoitti silti voittaneensa vaalit – kaksi Navalnyin ehdokasta kaupunginvaltuustoon Tomskissa

Sunnuntain alue- ja paikallisvaaleja pidetään tärkeänä suunnannäyttäjänä Venäjän ensi vuoden parlamenttivaaleille. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Venäjällä valtapuolue Yhtenäinen Venäjä on kärsinyt pahan vaalitappion samaisen siperialaiskaupungin Tomskin aluevaaleissa, missä oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi myrkytettiin.

Maanantaina julkistettujen alustavien tietojen mukaan kaksi oppositiojohtajan liittolaista valittiin kaupunginvaltuustoon ja Yhtenäinen Venäjä sai vajaan neljänneksen äänistä, kun sen äänisaalis vielä vuonna 2015 oli pitkälti yli puolet.

Toinen valtuustoon päässeistä opposition ehdokkaista, Navalnyin Tomskin toimiston johtaja Ksenia Fadejeva, oli sitä mieltä, että valtuustopaikasta oli kiittäminen juuri Navalnyin markkinoimaa älykästä äänestystä.

– Me todella kampanjoimme Navalnyin brändin avulla. Tulos oli paha isku Yhtenäiselle Venäjälle, mutta vielä ei ole levon aika. Työ jatkuu, Fadejeva sanaili.

Venäjän kolmanneksi suurimmassa kaupungissa Novosibirskissä sama toistui. Navalnyin liittolainen Sergei Boiko pääsi valtuuston ohi pitkän linjan kommunistiedustajan. Yhtenäinen Venäjä menetti 11 paikkaa ja samalla enemmistönsä kaupunginvaltuustossa.

Valtapuolue kertoi saaneensa kaikki kuvernööriehdokkaat läpi

Opposition voitoista huolimatta Yhtenäisen Venäjän puheenjohtaja Dmitri Medvedev kertoi jo sunnuntaina puolueen olevan matkalla kohti selkeää vaalivoittoa.

Maanantaina puolueen edustajat kertoivat, että kaikki sen kuvernööriehdokkaat 18 alueella ovat saaneet alustavien tulosten perusteella niin paljon ääniä, ettei toista äänestyskierrosta tarvita.

Riippumaton vaalitarkkailujärjestö Golos kertoi saaneensa tulvimalla raportteja erilaisista epäillyistä väärinkäytöksistä sekä tarkkailijoiden työn estämisestä äänestyspaikoilla.

Venäjän sisäministeriön mukaan tiedossa ei ole mitään sellaisia väärinkäytöksiä, jotka olisivat voineet vaikuttaa vaalien tulokseen.

Venäjän vaaliviranomaisten oli määrä julkistaa viralliset vaalitulokset vielä maanantain aikana.

Sunnuntain alue- ja paikallisvaaleja pidetään tärkeänä suunnannäyttäjänä Venäjän ensi vuoden parlamenttivaaleille.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka