Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syyttäjä: Nainen piti tilallaan Lopella susia ja koirasusia, "koulutti" niitä hakkaamalla ja piti saastaisissa oloissa

Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa on tänään alettu käsitellä poikkeuksellista eläinsuojelurikosta. Pääsyytettynä jutussa on nainen, joka syyttäjän mukaan toi Suomeen susia ja koirasusia ja kaltoinkohteli ja pahoinpiteli niitä Lopella pitämällään tilalla.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuosina 2016–2019. Nainen kiistää kaikki syytteet.

Syytteen mukaan nainen toi Venäjältä ainakin viisi sutta tai sen läheistä jälkeläistä, Yodan, Yukon, Alycen, Yetin ja Yennan. Eläimistä Yoda oli syytteen mukaan liki 80-prosenttisesti susi ja Yuko lähes sataprosenttisesti.

Syyttäjä katsoo, että naisen tarkoitus oli hyötyä eläimistä taloudellisesti muun muassa teettämällä niillä jälkeläisiä.

Naisen tilalle tehtiin useita tarkastuksia, joissa löydettiin kymmeniä heikossa tilassa olevia eläimiä. Ulkotarhoista löytyi kaikkiaan 40–64 koiraa. Koirista suurin osa oli koirasusia ja niiden lisäksi tilalla oli sekarotuisia koiria, huskyja ja kaukaasianpaimenkoira. Lisäksi naisella oli kanoja, kaneja, vuohia, minipossuja ja kyyhkyjä.

Syyttäjä vaatii naiselle vähintään vuoden ja kahden kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta muun muassa törkeästä eläinsuojelurikoksesta ja useista luonnonsuojelurikoksista. Naisen kanssa eläimiä Lopella pitäneelle miehelle vaaditaan kahdeksan kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta. Kummallekin vaaditaan lisäksi eläintenpitokieltoa. Myös mies kiistää syytteet.

Eläimet asuivat ulosteiden likaamissa tiloissa

Eläinten tilat olivat syytteen mukaan likaiset, ahtaat ja puutteelliset. Ulosteita oli syytteen mukaan niin paljon, että eläimille ei löytynyt puhtaita ja kuivia makuupaikkoja.

– Makuualustojen ja suojan puute sekä likaisuus aiheuttavat sen, että maassa oleva virtsa ja uloste polttavat eläimen ihoa. Likainen pitopaikka likaa eläimen kehon ja altistaa ulosteen tarttumisen keholle aiheuttaen näin tarpeetonta kärsimystä, syytteessä sanotaan.

Syyttäjän mukaan tilojen ahtauden takia eläimet eivät päässeet liikkumaan ja niillä ei ollut ruokaa ja juomaa.

– Yhdessä tarhassa on ollut todella laiha husky-rotuinen koira, joka on tärissyt ja ollut kylmissään, syytteessä sanotaan.

Syytteen mukaan nainen teetti susilla, koirasusilla ja koirilla jatkuvasti pentuja saadakseen rahaa. Lisäksi hän käytti syytteen mukaan eläimiä "kouluttaessaan" väkivaltaa ja hakkasi niitä nyrkeillä, kepeillä, harjoilla ja ketjuilla.

– Ottaen huomioon edellä mainittujen laiminlyönteihin liittyvä pitkäaikaisuus ja erityisesti koirien ja koirasusien kasvatuksessa käytetty väkivalta, on syytetty menetellyt eläimiä kohtaan myös raa'alla ja julmalla tavalla, syytteessä sanotaan.

Koirasud et piilotettiin viikoiksi pimeään saunaan

Nainen ei pärjännyt hankkimiensa susien tai koirasusien kanssa, sillä eläimet eivät sopeutuneet vankeudessa elämiseen ja olivat stressaantuneita. Naisen väkivaltaisuus teki yhdestä eläimestä yhä vain aggressiivisemman, syytteessä sanotaan. Syytteen mukaan nainen lopetti tai ampui osan eläimistä itse. Viranomaiset lopettivat loput.

Loppuvuodesta 2018 nainen vei syyttäjän mukaan kaksi sutta tai koirasutta piiloon. Yeti ja Yenna löydettiin Orimattilasta saunarakennuksesta, jonka ikkunat oli peitetty vanerilla. Sauna oli pimeä, ja siellä oli tarkastajien mukaan silmiä kirvelevä ammoniakin haju.

Syytteiden perusteella eläimet olivat saunassa yli kolme viikkoa.

– Eläimillä ei ole ollut vettä tarjolla. Ne ovat pelänneet ihmisiä eivätkä ole antaneet koskea itseensä. Ne on saatu lauteiden alta ulos ainoastaan vetämällä karvoista, syytteessä sanotaan.

Syytteen mukaan eläimiä ei pystynyt taluttamaan hihnassa, joten niiden ulkoilutusmahdollisuudet ovat täytyneet olla olemattomat. Yeti ja Yenna päädyttiin lopettamaan paikalla, sillä niiden hoitamisen katsottiin aiheuttavan niille suurta pelkoa ja kärsimystä.

Eläimiä saunassa pitäneelle naiselle vaaditaan tuntuvaa sakkorangaistusta. Lisäksi jutussa syytettynä on eläinten tuomisessa auttanut nainen, jolle syyttäjä vaatii neljän kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta. Kumpikin kiistää syytteet.

Naisen mukaan eläimet eivät olleet susia

Pääsyytetty kiistää, että hänen hallussaan olleet eläimet olisivat olleet susia. Hänen mukaansa kaikki olivat joko koiria tai laillisia susitaustaisia koiria. Hän sanoo teettäneensä Yodalla kaksi pentuetta itselleen, koska piti koirasta niin paljon ja tämä oli jo vanha.

Hän kiistää myös hankkineensa eläimiä kaupallisessa tarkoituksessa. Naisen mukaan hän hoiti eläimiä tilallaan olevassa koirahoitolassa.

Kirjallisessa vastauksessaan nainen sanoo lisäksi, ettei ole pahoinpidellyt eläimiä tai laiminlyönyt niiden hoitoa. Alycen hän sanoo lopettaneensa itse tämän aggressiivisuuden takia.

– Näin käy välillä hoitoon tulevien koirien, kuten sijaiskoti-koirien ja rescue-koirien kanssa, koska niitä on saatettu esimerkiksi kohdella niin kaltoin, etteivät ne enää lamaudu eikä kotiudu, vastauksessa sanotaan.

---

Korjattu aiempaa uutista klo 13.27. Uutisessa luki, että Orimattilassa eläimiä saunassa pitänyt olisi mies. Syytetty on nainen.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.