Aila sekoitti junaliikenteen, repi puita ja katkoi sähköt kymmeniltä tuhansilta – myrsky jyllää yhä idässä, mutta heikentyy muualla maassa

Minna Tiainen, Henrietta Nyberg, Sanna Raita-aho, Milja Rämö / STT

Laajoja häiriöitä junaliikenteessä, kymmeniätuhansia sähkökatkoja ja satoja pelastustehtäviä. Tällaisen jäljen jätti Suomen ylitse torstaina rynnistänyt Aila-myrsky jälkeensä.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Tuomo Bergman kertoi STT:lle myöhään torstaina, että myrsky on hiljalleen heikentymässä. Myrsky on siirtynyt lännestä kohti itää. Tuulivaroitus on yhä voimassa muun muassa Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa.

Aamuyön tunteina myrsky puhaltanee vielä itärajalla, mutta sen jälkeen se alkaa olla ohitse.

Sähköt ovat yhä poikki reilulta 40 000 kotitaloudelta. Päivän aikana pahimmillaan yli 80 000 kotitaloutta oli ilman sähköjä.

Satoja pelastustehtäviä

Pelastuslaitokset ovat raportoineet päivän aikana sadoista myrskyyn liittyvistä pelastustehtävistä ympäri Suomea.

Varsinais-Suomen, Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen sekä Pohjanmaan pelastuslaitoksilta kerrottiin iltapäivällä STT:lle, että pelastuslaitoksilla oli päivän aikana noin 200–400 tehtävää. Suurin osa liittyi puiden kaatumisiin esimerkiksi ajoteille, peltikattojen rullaantumisiin sekä karanneisiin veneisiin.

– Normaalia enemmän tehtäviä myrskyyn liittyen, mutta ei ole mitään tungosta. Tehtäväpiikkiä ei ole näkynyt, Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Mika Viljanen kertoi.

Myrsky riepotteli etenkin Länsi-Suomea torstaiaamun aikana, mutta niin Pirkanmaan kuin Satakunnan pelastuslaitokset kertoivat, että suurimmilta henkilö- ja omaisuusvahingoilta näytettiin välttyneen alueilla. Pirkanmaalla pelastuslaitos hälytettiin Aila-myrskyn aiheuttamiin vahinkoja lähes 200 kertaa.

Kovia tuulennopeuksia

Rajuin tuulenpuuska oli torstai-iltaan mennessä mitattu aikaisin aamuyöstä Pietarsaaren Kallanin sääasemalla, jossa puuskan nopeus oli 35,3 metriä sekunnissa.

Myrsky sai myös Pohjanlahden aallot kuohumaan korkeina. Selkämerellä aallot nousivat 5,5 metriin ja Perämerellä 4,3 metriin.

Vakuutusyhtiöistä kerrottiin, että asiakkaat eivät ole ainakaan toistaiseksi raportoineet suurista vahingoista. Tosin esimerkiksi mökkituhot ilmenevät viiveellä.

– Myrskytuuli on kaatanut puita talojen ja autojen päälle ja irrottanut myös peltikattoja esimerkiksi maatilarakennuksista. Sähkökatkoja on ollut Pohjanmaalla paljon, joten niistä saattaa tulla jälkikäteen ilmoituksia esimerkiksi sulaneiden pakastimien ja rikkoutuneiden laitteiden takia, arvioi tiedotteessa korvausjohtaja Åsa Kronlund LähiTapiola Pohjanmaalta.

Myrsky sotki Etelä-Suomen junaliikenteen

Myrsky on aiheuttanut myös merkittäviä viivästyksiä junaliikenteessä muun muassa Etelä-Suomessa. Esimerkiksi Tampereella junaliikenne Tampereelta keskeytyi hetkeksi kokonaan. Syynä tähän oli sähköratavaurio, joka johtui radalle myrskyn vuoksi kaatuneesta puusta.

Nyt junaliikenne Tampereelta Helsinkiin on jälleen käynnistynyt. Liikenne kulkee yhtä raidetta pitkin, sillä korjaustyöt ovat yhä kesken.

Myrskyn aiheuttamalla häiriöllä on kerrannaisvaikutuksia koko Etelä-Suomen kaukojunaliikenteeseen, jossa on syytä varautua merkittäviin myöhästymisiin ja ruuhkiin, kertoo VR.

Junaliikenne käynnistyy jälleen myös Kuopion ja Suonenjoen välillä. Myrskyn katkaisemat sähköt on saatu palautettua radalle. Sen sijaan junaliikenne on poikki Parikkalan ja Savonlinnan välillä, ja liikenne korvataan busseilla.

Myrsky vaikutti myös laivaliikenteeseen, kun niin Viking Line kuin Eckerö Line peruivat vuorojaan muun muassa Tallinnaan myrskyn vuoksi.

Tieliikenteessä myrsky näkyi ennen kaikkea kaatuneina puina, mutta muuten myrsky ei vaikuttanut tieliikenteessä torstaina, Tampereen tieliikennekeskukselta kerrottiin. Säähän liittyviä onnettomuuksia ei keskuksen mukaan ollut iltapäivään mennessä muita kuin iltapäivällä sattunut tapaus, jossa Kuopiossa Jännevirran sillalla kuorma-auton päältä putosi kontti.

Sen sijaan etenkin pienillä teillä on ollut runsaasti kaatuneita puita, ja lauttaliikenteessä katkoksia oli paljon.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka