Keskusta patistaa työmarkkinaosapuolia sopuun paikallisesta sopimisesta – asiaan palataan keväällä

Keskusta on Saarikon mukaan valmis rohkeisiin uudistuksiin, joita tarvitaan työllisyyden ja tuottavuuden kasvattamiseksi ja kun korona ei enää sanele politiikan tärkeysjärjestystä. Emmi Korhonen / LEHTIKUVA

Anniina Luotonen / STT

Keskustan puheenjohtajan Annika Saarikon mukaan velkaantuminen juuri nyt on perusteltua, mutta velkavaihde ei saa jäädä päälle. Elvytysvaihetta eletään hänen mukaansa tämän ja ensi vuoden ajan.

Saarikko piti uuden puoluejohtajan linjapuheen Helsingissä, vasta pari viikkoa puoluekokouksen jälkeen, koska kokous oli supistettu koronan takia.

Minimitavoitteena pitäisi Saarikon mukaan olla, että julkisen talouden velkasuhde saataisiin vakautettua vajaaseen 80 prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen kymmenen vuoden aikana. Jotta julkinen talous saadaan vakautettua, julkisen talouden pitäisi hänen mukaansa vahvistua noin viidellä miljardilla eurolla.

– Velalla voimme ostaa aikaa, mutta emme ratkaista ongelmiamme. Meidän pitää rakentaa koko ajan polkua ulos ja miettiä, miten talous tasapainotetaan, kun korona ei enää sanele politiikan tärkeysjärjestysten listaa, Saarikko sanoi.

Keskusta on hänen mukaansa valmis rohkeisiin uudistuksiin, joita tarvitaan työllisyyden ja tuottavuuden kasvattamiseksi ja kun korona ei enää sanele politiikan tärkeysjärjestystä.

– Työpaikat ovat kestävin tapa saada velkaantuminen hallintaan ja aikanaan loppumaan.

Keskusta haluaa palata paikalliseen sopimiseen

Keskusta haluaa yhä edistää työehdoista sopimista paikallisella tasolla yrityksen ja työntekijän kesken. Keskiviikkona päättyneessä budjettiriihessä paikallisesta sopimisesta ei tehty ratkaisuja, mutta kolmikantainen työryhmä, johon kuuluu edustajia työmarkkinajärjestöistä ja Suomen yrittäjistä jatkaa asian pohtimista maaliskuuhun saakka.

Varapuheenjohtaja Markus Lohen mielestä olisi tärkeää, että paikallisesti voitaisiin sopia joustoista, jotta nyt nähdyt lomautukset eivät johda irtisanomisiin.

– On paljon helpompi pyrkiä säilyttämään nykyiset työpaikat kuin lähteä luomaan uusia. Nykyisten työpaikkojen säilyttämisen näkökulmasta paikallinen sopiminen olisi valtavan tärkeää, Lohi sanoi.

Hallitus on linjannut, että paikallista sopimista edistetään työehtosopimusten kautta eli hallitus ei kävelisi työmarkkinajärjestöjen yli, ja tästä keskustajohtokin pitäisi kiinni. Asiaa arvioidaan taas kehysriihessä keväällä.

Luottotietojen puhdistuttava velan maksun jälkeen

Koronakriisin myötä ihmisten talousongelmat voivat lisääntyä ja samalla maksuhäiriömerkinnät. Saarikko muistutti, että taloudellisia takaiskuja voi tulla kenelle tahansa.

– Jo ennen koronakriisiä melkein 400 000 suomalaisella oli maksuhäiriömerkintä. Odotettavissa on, että luku nousee, kun koronavaikeudet alkavat näkyä tilastoissa, Saarikko sanoi.

Maksuhäiriömerkinnän ei keskustan mielestä pitäisi näkyä luottotiedoissa enää sen jälkeen, kun velka on maksettu. Tähän vastauksena on Saarikon mukaan positiivinen luottorekisteri, jota hallitus edistää.

– Keskustan mielestä valoisampi tulevaisuus kuuluu myös velkaantuneille.

Perussuomalaiset mahtuisi samaan hallitukseen

Kannatusmittauksissa nyt toisena liikkuva perussuomalaiset voisi Saarikon mukaan mahtua tulevaisuudessa keskustan kanssa samaan hallitukseen.

Lähtökohtana Saarikon mielestä on, että äänestäjät arvioivat, kenen kautta he pystyvät parhaiten vaikuttamaan. Keskusta ei hänen mukaansa sulje ketään pois, ja kysymys on heille käytännöllinen.

– Meillä on myös kokemusta yhteistyöstä perussuomalaisten kanssa viime vaalikaudelta. Toki on sanottava, että puolue oli silloin aikalailla toisen näköinen, Saarikko vastasi.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka