Näyttelijä-muusikko Roope Salminen sai sakkotuomion seksuaalirikoksesta

Roope Salminen on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Hän kertoi perjantaina Instagramissa, että aikoo valittaa tuomiosta. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

Päivi Paju / STT

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut juontajana, näyttelijänä ja muusikkona tunnetun Roope Salmisen sakkoihin seksuaalirikoksesta. Salminen, 30, tuomittiin pakottamisesta seksuaaliseen tekoon. Hän sai 70 päiväsakkoa, mikä tarkoittaa hänen tuloillaan maksettavaa 2 380 euroa.

Tapaus ajoittuu elokuuhun 2015. Uhri teki rikosilmoituksen vasta keväällä 2018.

– Asianomistajan kertomuksen ja sitä tukevan muun näytön perusteella ei jää järkevää epäilyä siitä, että Salminen on menetellyt siten, että hän on mennyt samaan sänkyyn päihtymyksen tai unitilan johdosta tiedottomana maanneen asianomistajan kanssa. Salminen on riisunut itsensä alasti ja käskenyt sekä avustanut asianomistajaa riisumaan housunsa maaten tämän jälkeen kiinni hänessä, tuomiossa sanotaan.

Oikeus katsoi näytetyksi, että uhri oli ollut tapahtumahetkellä erittäin päihtynyt. Salminen on tuomion mukaan saanut uhrin alistumaan seksuaaliseen tekoon käyttämällä hyväkseen sitä, että uhri on ollut kykenemätön puolustamaan itseään.

Oikeus piti uhrin kertomusta tapahtumista uskottavana ja katsoi, että sen tueksi on riittävästi näyttöä. Tätä ovat etenkin kahden todistajan kertomukset.

– Asiassa ei ole käynyt ilmi, että asianomistajalla olisi jotain syitä valehdella tapahtuneesta, tuomiossa sanotaan.

Salminen kiisti rikoksen

Salminen kiisti syyllistyneensä rikokseen. Salmisen itsensä kertomus syytteessä kuvailluista tapahtumista on ollut tuomion mukaan hyvin niukka ja "jokseenkin sekava". Kiistämistä tuki joiltain osin uhrin kanssa myöhemmin käyty Whatsapp-keskustelu, joka ei kuitenkaan ollut yksiselitteinen.

Salminen ja uhri kertoivat tutustuneensa keväällä 2015. Elokuun tapahtumia edeltävänä iltana Salminen, uhri ja kolmas henkilö olivat olleet jatkoilla Tavastian-keikan jälkeen. Salminen ja asianomistaja olivat nukkuneet samassa sängyssä ja seuraavana päivänä käyneet yhdessä ravintolassa syömässä, minkä jälkeen he menivät uhrin asunnolle.

– Salmisella ei olisi ollut mitään syytä riisua asianomistajalta housuja, jos tarkoituksena olisi ollut ainoastaan nukkua päiväunia. Olosuhteet huomioon ottaen asianomistajan sukupuolielimen paljastamisen on katsottava olevan seksuaalisesti olennainen teko. Salminen ei ole riisumista lukuun ottamatta muutoin käsillään koskenut asianomistajaan, mutta ollut muuten vartalollaan kiinni tässä.

– Olosuhteita objektiivisesti arvioiden Salmisen menettelyssä on ollut kyse seksuaalisesti olennaisesta teosta ja teko täyttää tältä osin rikoksen tunnusmerkistön, tuomiossa sanotaan.

Asianomistaja ja Salminen olivat saman päivän iltana ja yöllä keskustelleet Whatsappissa tuttavalliseen sävyyn. Keskustelu kuitenkin oikeuden mukaan tuki uhrin kertomusta siitä, että hän oli kokenut jotain, mikä on ollut ristiriidassa heidän aikaisemmin kaverillisen suhteensa kanssa.

Käräjäoikeus katsoi, että rikosilmoituksen tekeminen viiveellä on melko tyypillistä seksuaalirikoksissa.

Salminen velvoitettiin korvaamaan uhrille kärsimyksestä tuhat euroa.

Salminen aikoo valittaa

Salminen kertoi perjantaina iltapäivällä Instagramissa, että aikoo valittaa tuomiosta.

Salminen kirjoittaa, että jokaisella ihmisellä on kiistaton ja ehdoton oikeus keholliseen itsemääräämisoikeuteen ja siihen, ettei häntä painosteta minkäänlaiseen seksuaaliseen tekoon.

– Kunnioitan tätä ehdottomasti. Tässä tapauksessa olen viettänyt yhteisymmärryksessä aikaa asianomistajan kanssa sekä edellisenä iltana jatkoilla että kyseisenä iltapäivänä hänen asunnollaan, mutta en ole painostanut häntä riisumaan itseään, riisunut häntä tai painostanut nukkumaan kanssani. Tämän vuoksi valitan tuomiosta.

Asianomistaja on nainen.

Tunnettu muun muassa Putous-juontajana

Salminen on näytellyt muun muassa Apulanta-yhtyeestä kertovassa Teit meistä kauniin -elokuvassa ja Suomen ensimmäisestä jääkiekkomaailmanmestaruudesta kertovassa 95-elokuvassa. Lisäksi hän on juontanut ja näytellyt sketsisarja Putouksessa sekä ollut juontajana Enbuske, Veitola & Salminen -keskusteluohjelmassa.

Salmisella on myös yhtye Roope Salminen & Koirat.

Putouksesta nähdään tänä syksynä MTV3:lla Putous Allstars-versio. Lauantaina sen juontajana nähdään Joonas Nordman.

– Jokaisessa jaksossa, neljässä jaksossa, on oma uniikki kokoonpanonsa, ja se julkistetaan viikko kerrallaan, kertoi vastaava tuottaja Hanna Kortti MTV:ltä aiemmin perjantaina.

Hän ei paljastanut, onko Salmista ollut tarkoitus nähdä ohjelman juontajana tänä syksynä tai kommentoinut, vaikuttaisiko mahdollinen seksuaalirikostuomio juontajapestiin.

Kommentoi