Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Tämä on nimenomaan sitä, mitä olemme harjoitelleet" – 17-vuotiaat meripartiolaiset pelastivat kaksi ihmistä vedestä Airistolla

Meripartiolaiset pelastivat kaksi veden varaan joutunutta ihmistä Saaristomeren Airiston pohjoispäässä perjantai-iltana. Asiasta kertoo Länsi-Suomen merivartiosto Facebookissa . Mies ja nainen joutuivat veden varaan, kun heidän perämoottoriveneensä kaatui.

Meripartion purjevene huomasi kaksikon perjantaina noin iltakuuden aikaan. Veneen kippari Antti Valtola ja kaksi 17-vuotiasta meripartiolaista pelastivat ihmiset purjeveneen kyytiin.

Merivartioston mukaan pelastettavat ehtivät olla veden varassa noin kymmenen minuuttia, mutta ensihoidon apua ei kuitenkaan tarvittu. Meriveden lämpötila oli tapahtumapaikalla vain noin 10 astetta. Vain toisella pelastetuista oli pelastusliivit.

Mytyt paljastuivat ihmisiksi

Tilanne kehittyi Valtolan mukaan nopeasti sen jälkeen, kun tähystäjä oli havainnut jotain epäilyttävää vedessä.

– Olimme siirtämässä isoa purjevenettä ja tulossa juuri kohdesatamaan, kun tähystäjä näki jotain outoa edessä. Siellä oli vene, mutta se ei näyttänyt normaalilta. Melko nopeasti näimme, että se oli kumollaan ja vieressä oli myttyjä. Arvelimme, että mytyt olivat ihmisiä. Kun pääsimme lähemmäs, aloimme valmistautua onnettomuuteen joutuneiden auttamiseen, Valtola kertoo STT:lle.

Valtola ja toinen 17-vuotias miehistön jäsen makasivat mahallaan purjeveneen kannella. Ensin pelastettiin pelastusliivitön mies, joka ohjattiin ranteista kiinni pitäen purjeveneen uimatikkaille.

– Toinen 17-vuotias ohjasi venettä millintarkasti autettavien ihmisten viereen. Saimme vedettyä toisen miehistön jäsenen kanssa vedessä olevan miehen uimatikkaiden lähelle.

– Hän oli ollut jo jonkin aikaa vedessä, eikä hän päässyt itse mitenkään kiipeämään niitä tikkaita. Otimme häntä ranteista kiinni ja hän pystyi jaloillaan auttamaan itseään siten, että pääsi kiipeämään tikkaita ylös, Valtola kuvaa pelastusta.

Miehen pelastamisen jälkeen Valtola ja toinen nuorukainen auttoivat naisen purjeveneeseen.

Harjoittelujen oppeja käytettiin nyt tosielämässä

Molemmat pelastetut olivat Valtolan mukaan kylmissään ja litimärkiä, mutta kuitenkin keskustelukykyisiä eivätkä he olleet pahemmin shokissa.

– Ihmisten hyvän kunnon takia teimme päätöksen, että otamme kumollaan olevan veneen hinaukseen ja nostamme jonkin verran vedessä kelluvaa materiaalia mukaan. He olivat jonkin verran huolissaan siitä, että jossain kassissa oli lompakkoa, auton avaimia ja muuta.

– Päätimme kerätä ne mukaan, koska he itse pitivät sitä tärkeänä eikä vaikuttanut, että pitäisi mennä nopeasti rantaan ja tilata ambulanssi, Valtola sanoo.

Tunnelma veneessä oli Valtolan mukaan pelastusoperaation jälkeen hämmentyneen huojentunut. Pelastetuille ihmisille annettiin kuivat vaatteet ylleen ja heidät laskettiin maihin, jossa heille tarjottiin lisäapua.

– Saavuttuamme rantaan kävimme tilanteen läpi partiolaisten kanssa. Meripartion ajatushan on merenkulku- ja meriturvallisuuskoulutus. Tämä on nimenomaan sitä, mitä olemme harjoitelleet kymmeniä tai jopa satoja kertoja. Nyt sitä tehtiin todellisessa maailmassa, Valtola kertoo.

Kirjaimellisesti onni onnettomuudessa

Pelastuksessa oli Valtolan mukaan onni onnettomuudessa, sillä purjeveneen purjeet olivat alhaalla ja se liikkui pelkän moottorin avulla.

– Jos olisi ollut purjeet ylhäällä, niin niiden operointiin olisi mennyt oma aikansa. Siitä hetkestä, kun saimme heidät näkyviin, niin ei mennyt varmaan kuin kaksi minuuttia, kun olimme jo siinä kyljellä auttamassa heitä.

Mukana oli Valtolan mukaan myös muita onnenkantamoisia.

– Oli sattuma, että tilanteeseen sattui partiolaisten vene, joka pystyi tarkasti ja nopeasti ohjaamaan siihen viereen. Lisäksi se, että menimme välittömästi makaamaan kannelle ja auttamaan.

– Kyllä heillä oli onni onnettomuudessa, vaikka varmasti järkyttävä tapahtuma on, kun vene kaatuu ja joutuu olemaan veden varassa kymmenen minuuttia, Valtola sanoo.

Turun Sanomat uutisoi tapauksesta verkkosivuillaan jo perjantaina.