Porvoo-Kouvola-reitti veti pitemmän korren itäsuunnan ratavalmistelussa

Kotkan kautta kulkevan vaihtoehdon hankeyhtiölle ei löytynyt riittävästi rahoitusta.

Porvoon ja Kouvolan kautta kulkeva reittivaihtoehto näyttää päihittäneen Porvoon, Kotkan ja Luumäen kautta kulkeneen reittivaihdon Helsingistä itään suuntautuvan raideyhteyden valmistelussa.

Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan itäisen suunnan raideyhteyden hankeyhtiöneuvotteluja jatketaan Porvoo-Kouvola-linjauksen pohjalta.

Ministeriön mukaan kuntien rahoitusosuus näyttää täyttyvän Porvoo-Kouvola-vaihtoehdon hankeyhtiön osalta, kun taas Porvoo-Kotka-Luumäki-vaihtoehdon hankeyhtiön osalta se ei näytä täyttyvän.

Liikenne- ja viestintäministeriö oli pyytänyt alueen toimijoita ilmoittamaan elokuun loppuun mennessä, voivatko ne osallistua raideyhteyksien hankeyhtiöiden pääomittamiseen.

Porvoo-Kouvola-ratalinjauksen hankeyhtiössä kuntien rahoitusosuus oli 34,3 miljoonaa euroa, mikä näyttää nyt siis täyttyvän. Porvoo-Kotka-Luumäki-linjauksen hankeyhtiössä kuntien rahoitusosuus oli noin 54 miljoonaa euroa, mutta summasta jäi puuttumaan hieman yli 16 miljoonaa euroa.

Kouvolassa riemuittiin

Hankeyhtiöiden tehtävänä on ratalinjauksen suunnittelu ja rahoittaminen rakentamisvalmiuteen asti. Valtio omistaa hankeyhtiöstä vähintään 51 prosenttia ja kunnat noin 49 prosenttia. Näin on toimittu myös Turun tunnin junan ja Suomi-radan hankeyhtiöiden kohdalla.

Porvoo-Kouvola-linjauksen suunnittelukustannukset ovat alustavan arvion perusteella noin 70 miljoonaa euroa. Porvoo-Kotka-Luumäki-linjauksessa suunnittelukustannukset olisivat olleet noin 110 miljoonaa euroa.

Kouvolassa uutinen hankeyhtiöneuvottelujen jatkosta otettiin riemuiten vastaan.

– Tämä on todella hyvä uutinen Kouvolalle ja koko itäiselle Suomelle. Itäratahanke on todella keskeinen koko alueen kehitykselle lähivuosikymmeninä. Itäradan tuoma parempi saavutettavuus ja lyhyemmät matka-ajat antavat uutta nostetta elinkeinoelämälle, mahdollistavat paikasta riippumattoman työn ja hillitsevät liikenteen päästöjä, Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka sanoo kaupungin tiedotteessa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka