Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Metsästäjä ampui suden yrittäessään pelastaa koiraansa Kuhmossa, poliisi aloitti esitutkinnan

Kainuun Kuhmossa metsästämässä olleen seurueen jäsen ampui lauantaina koiran kimppuun hyökänneen suden. Poliisi on aloittanut asiasta esitutkinnan nimikkeellä törkeä metsästysrikos.

Poliisitiedotteen mukaan koiran omistaja oli saapunut koiransa luokse ja nähnyt, kuinka 6–8 sutta raatelee koiraa. Omistaja oli ampunut yhden varoituslaukauksen, mutta se ei ollut vaikuttanut susiin. Sitten omistaja oli ampunut kohti susia, joista yhteen luoti osui. Osuman saanut susi kuoli, ja muu lauma poistui paikalta.

Koira kuoli raateluvammoihin. Kuollut susi toimitetaan Ruokaviraston tutkittavaksi.

Poliisin tiedotteessa todetaan, että lain mukaan poliisin on pakko tehdä rikosilmoitus ja suorittaa esitutkinta silloin, kun rauhoitettu susi tapetaan tai sitä haavoitetaan ja tilanteessa vedotaan pakkotilaan. Esitutkinnassa selvitetään, onko vaara ollut välitön ja pakottava ja voidaanko esimerkiksi ampumista pitää tarpeellisena vaaran torjumiseksi.

Esitutkinnan jälkeen tapaus menee syyttäjän harkintaan. Poliisi korostaa tiedotteessa, ettei esitutkintaviranomaisena toimiva poliisi voi määritellä sitä, milloin kyseessä on ollut rikoslain tarkoittama pakkotila. Pakkotilaan liittyvässä laissa keskeistä on poliisin mukaan se, että omaisuuttaan saa hyökkäystilanteessa puolustaa, jos pakkotilalainsäädännössä määritellyt edellytykset täyttyvät.

– Kyseisessä tilanteessa oikeudellisesti suojattu etu on koira ja vaaraa aiheuttaa rauhoitettu eläin, jota ei ilman perusteltua syytä ole lupaa tappaa, tiedotteessa selitetään.

---

Juttua korjattu 12.10. klo 18.12: Kuollut susi toimitetaan Ruokaviraston tutkittavaksi, ei Luonnonvarakeskuksen.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.