Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Neles torjuu Valmetin esityksen yhdistymisestä – suosittelee edelleen Alfa Lavalin tarjouksen hyväksymistä

Venttiiliyhtiö Neles torjuu Valmetin esityksen yhtiöiden sulautumisesta. Neleksen hallituksen mukaan yhtiö ei ole saanut Valmetilta riittäviä tietoja esityksestä eikä pidä esitystä osakkeenomistajien parhaan edun mukaisena.

Valmet kertoo kuitenkin tavoittelevansa edelleen sulautumista Neleksen kanssa. Valmetin mukaan yhtiöiden sulautuminen loisi erinomaista pitkän aikavälin arvoa osakkeenomistajille.

Neleksen hallitus suosittelee edelleen ruotsalaisen Alfa Lavalin tekemän julkisen käteisostotarjouksen hyväksymistä. Alfa Laval teki heinäkuun puolivälissä ostotarjouksen Neleksestä, joka irtautui Metsosta heinäkuun alussa.

– Yrityksestämme huolimatta Valmetin hallitukselta ei ole ollut saatavilla Nelekselle konkreettista ehdotusta, jota voisimme perustellusti arvioida Neleksen osakkeenomistajien kannalta, kertoo Neleksen hallituksen puheenjohtaja Jukka Moisio tiedotteessa.

Neleksen mukaan Valmet ei esimerkiksi ole esittänyt alustavaa ehdotusta sulautumisen vaihtosuhteeksi. Valmetin yhteydenotto ei siten mahdollista Valmetin ehdotuksen vertaamista Alfa Lavalin tarjoukseen.

Valmetin mukaan yhtiö on kuitenkin Neleksen hallituksen pyynnöstä selventänyt näkemystään koskien strategisia perusteita yhtiöiden yhdistämiselle, Valmet kertoo tiedotteessa.

Valmet sanoo myös tehneensä ehdotuksen aikataulusta ja painottanut halukkuuttaan käydä keskustelua avoimeen vuoropuheluun ja luottamukseen perustuen. Yhtiön mukaan se olisi halukas tarkentamaan sulautumisehdotusta mukaan lukien osakkeiden vaihtosuhde.

– Valitettavasti Valmetia ei ole kutsuttu keskustelemaan näistä asioista tarkemmin Neleksen kanssa, Valmet kertoo tiedotteessaan.

Valmet ei valottanut alkuperäistä esitystä tehdessään, millaisilla ehdoilla se ehdottaa sulautumista, vaan painotti, että ehdot muovautuvat neuvotteluissa Neleksen kanssa.

Ajautuminen pattitilanteeseen mahdollista

Analyysiyhtiö Inderesin analyytikon Antti Viljakainen sanoo, ettei ole lainkaan kirkossa kuulutettu ovatko kaikki Neleksen omistajat tyytyväisiä Alfa Lavalin tarjoamaan hintaan. Alfa Lavalin tekemä tarjous on arvoltaan 1,7 miljardia euroa eli 11,5 euroa osakkeelta.

Alfa Lavalin ostotarjouksen hyväksymisaika päättyy 22. lokakuuta. Tarjouksessa edellytyksenä kaupan toteutumiselle on, että yli kaksi kolmasosa Neleksen osakkeista ja äänistä on hyväksynyt tarjouksen.

– Sekin skenaario on mahdollinen, että päädytään pattitilanteeseen, jossa sekä Alfa Laval että Valmet jäävät isoiksi omistajiksi Nelekseen. Jos Alfa Laval haluaa pelata kovaa, se tyytyy vähempään kuin kahteen kolmasosaan, Viljakainen sanoo.

Valmet on nostanut järjestelmällisesti omistusosuuttaan Neleksestä Alfa Lavalin tarjouksen jälkeen. Valmetin omistusosuus oli syyskuun lopussa hieman vajaat 30 prosenttia. Jos Valmet nostaa osuutensa 30 prosentiin, sen on tehtävä oma ostotarjouksensa Neleksen osakkeista.

Valmetin ohella Neleksen suuromistaja on ruotsalainen Cevian Capital 11 prosentin osuudella. Muu omistus on hajallaan. Viljakainen sanoo, että pienempien osakkeenomistajien käytöstä on vaikea ennustaa, ja marginaalit ovat ohuet, sillä vain muutaman prosentin vastustus Valmetin lisäksi jättää hyväksynnät Alfa Lavalin kynnysehdon alapuolelle.

Teollinen virtauksensäätö keskeinen kasvualue

Alfa Lavalin mukaan kauppa vahvistaisi sen asemaa teollisessa virtauksensäädössä, jonka yhtiö on tunnistanut keskeiseksi kasvualueeksi.

Neleksen asiakkaat toimivat öljyn- ja kaasunjalostusteollisuuden, sellu-, paperi- ja biotuoteteollisuuden, kemianteollisuuden sekä muiden prosessiteollisuuksien aloilla.

Alfa Laval tarjoaa maailmanlaajuisesti lämmönsiirto-, erottelu- ja nesteidenkäsittelyteknologioihin pohjautuvia tuotteita. Valmet on erikoistunut etenkin sellu- ja paperikoneisiin.