Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU-maat vaativat Britanniaa liikahtamaan, jotta sopu kauppaneuvotteluissa olisi mahdollinen – Britannian pääneuvottelija pettyi viestiin

Tunnelma EU:n ja Britannian välisten kauppaneuvottelujen ympärillä tiivistyy. Huippukokouksessaan EU-maiden johtajat vaativat Britanniaa tekemään tarvittavat liikkeet, jotta sopu neuvotteluissa uudesta suhteesta tulisi mahdolliseksi.

Britannian pääneuvottelija David Frost otti huippukokouksen lähettämät terveiset torstai-iltana happamasti vastaan.

Frost piti Twitter- kommentissaan yllättävänä, että kaikkia liikahduksia odotetaan Britannian puolelta.

– Se on epätavallinen lähestymistapa neuvottelujen käymiseen, Frost kirjoitti.

Britannian pääministerin Boris Johnsonin odotetaan päättävän perjantaina, millaisia askelia Britannia ottaa seuraavaksi. Aiemmin Johnson oli pitänyt torstaita eli lokakuun puoliväliä takarajana sille, että kauppasopimuksesta pitäisi päästä sopuun.

EU:n näkemyksen mukaan neuvotteluaikaa olisi vielä. EU:n pääneuvottelija Michel Barnier sanoi olevansa valmis jatkamaan neuvotteluja ensi viikolla.

EU:n ja Britannian tulevan suhteen neuvottelut ovat muhineet viime aikoina epävarmuuden tilassa.

Vaikeimpiin kysymyksiin eli kalastukseen, tasavertaisiin kilpailuolosuhteisiin ja hallintokysymyksiin ei ole löydetty vielä hyviä ratkaisuja.

Barnier sanoi torstai-iltana, että EU on valmis liikkumaan kalastuskysymyksessä kohtuullisissa määrin, mutta kuitenkin niin, että EU-kalastajien elinkeino turvataan.

Kahdessa muussa ydinkysymyksessä EU vaikuttaa pitävän linjastaan tiukasti kiinni.

Tuppurainen näkee EU-maiden yhtenäisyyden vahvana

Suomen huippukokousvaltuuskuntaan kuuluva eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) summasi torstai-illan keskustelua sanomalla, että EU-maat ovat valmistautuneet kaikkeen, mutta kauppasopimusta ei tulla hyväksymään hinnalla millä hyvänsä.

Tuppuraisen mukaan EU-maiden yhtenäisyydestä neuvottelujen suhteen kertoi se, että kokouspäätelmät aiheesta hyväksyttiin varsin nopeasti.

Tiedossa on kuitenkin, että jäsenmaat suhtautuvat tiettyihin neuvottelukysymyksiin vaihtelevalla intohimolla.

Esimerkiksi Suomelle kalastus ei ole merkittävä kynnyskysymys, mutta Britannian vesillä kalastaville EU-maille asia on erittäin tärkeä.

Tuppurainen korosti, että solidaarisuuden osoittaminen muille jäsenmaille on paikallaan.

– Voi tulla tilanne eteen, että Suomi tarvitsee tukea ja ymmärrystä johonkin yksityiskohtaiseen asiaan ja sen vuoksi on hyvä osoittaa tukea. Me ymmärrämme sen, että kalastus on tärkeä aihe, Tuppurainen sanoi.

Marin vetosi videokokousten puolesta

Torstai-iltana puoli kymmeneltä huippukokous oli edelleen käynnissä. Myöhäisillan keskustelunaiheena oli ilmastonmuutos ja EU:n päästövähennystavoitteen kiristäminen.

Euroopan huononevasta koronavirustilanteesta huolimatta EU-johtajat ovat kokoontuneet kasvokkain Brysseliin. Tuppuraisen mukaan pääministeri Sanna Marin (sd.) piti kokouksessa puheenvuoron, jossa tämä kiinnitti huomiota vakavaan tautitilanteeseen.

Yhdessä Tanskan pääministerin Mette Frederiksenin kanssa Marin vetosi Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaan Charles Micheliin, että kynnys fyysisiin kokoontumisiin pidettäisiin riittävän korkealla ja tarvittaessa johtajat voisivat kokoustaa videoyhteydellä.

Koronatilanne näkyi kokouksessa myös niin, että EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen joutui poistumaan paikalta kesken kaiken saatuaan tiedon korona-altistumisesta.