Talven alennetut nopeusrajoitukset tulevat voimaan asteittain

Maanteillä siirrytään alennettuihin nopeusrajoituksiin alkaen tästä päivästä. Pääosin rajoitukset astuvat voimaan ensi viikolla, kertoo Väylävirasto.

Maanteillä nopeusrajoitukset lasketaan talven ajaksi yleensä 80 kilometriin tunnissa. Joillakin tieosuuksilla nopeusrajoitus pudotetaan 70 kilometriin tunnissa.

Sadan kilometrin nopeusrajoitus on talvisin voimassa pääsääntöisesti moottoriteillä ja kaikilla keskikaiteellisilla teillä sekä muilla pääteiden osuuksilla, joissa ajosuunnat on erotettu toisistaan. Lisäksi sadan kilometrin rajoitus pysyy osalla vähäliikenteisistä maanteistä esimerkiksi Lapissa.

Väyläviraston mukaan talvirajoitusten ansiosta säästyy vuosittain arviolta kahdeksan ihmisen henki ja useita kymmeniä jää loukkaantumatta.

Polttoaineen kulutus laskee

Väylävirasto huomauttaa, että alennetuista rajoituksista on muutakin hyötyä. Polttoaineenkulutus laskee ja päästöt vähenevät, päällyste kuluu hitaammin ja rengasmelu pienenee.

Virasto tähdentää myös, että tieliikennelaki velvoittaa kuljettajan ottamaan huomioon muun muassa tien kunnon, sään, kelin, näkyvyyden ja liikenneolosuhteet. Turvallinen ajo voi näin edellyttää toisinaan huomattavasti alempaa nopeutta kuin nopeusrajoitusmerkki sallii.

Suomessa siirrytään takaisin kesän nopeusrajoituksiin tavallisesti maalis-huhtikuun vaihteessa, kun päivät pitenevät ja kelit paranevat.

Mainos: Kouvolan Sanomat

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka