Kahdelle syytteet kuolleeksi luullun irakilaismiehen tapauksessa – miehen tytär ja tämän ex-puoliso saivat syytteet

Valtionsyyttäjä on nostanut kahta ihmistä vastaan syytteet törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennyksestä kuolleeksi luullun irakilaismiehen tapauksessa. Asia liittyy Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) Suomelle marraskuussa 2019 antamaan langettavaan tuomioon.

Syytteet on nostettu kuolleeksi väitetyn miehen tytärtä ja tämän entistä puolisoa vastaan. Vuonna 1996 syntynyt tytär oli se, joka aikoinaan teki valituksen EIT:hen.

EIT katsoi Suomen rikkoneen Euroopan ihmisoikeussopimusta käännyttäessään joulukuussa 2017 Irakiin turvapaikanhakijan, jonka väitettiin tulleen surmatuksi pian Irakiin paluun jälkeen. Sittemmin selvisi, että mies onkin elossa, ja keskusrikospoliisi (KRP) aloitti asiasta esitutkinnan.

Tuomiossaan EIT määräsi Suomen valtion maksamaan tyttärelle 20 000 euroa vahingonkorvauksia ja 4 500 euroa oikeudenkäyntikuluja. Korvauksia ei kuitenkaan ehditty maksaa ennen kuin KRP aloitti rikostutkinnan.

Tytär on osittain tunnustanut teot

Syytteiden mukaan EIT:lle annetut tiedot irakilaismiehen kuolemasta olivat totuudenvastaisia ja kirjalliset todisteet väärennettyjä. Tytär ja tämän ex-puoliso saivat EIT-prosessin osalta syytteet törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennyksestä.

Heitä kumpaakin vastaan nostettiin myös syytteet törkeästä väärennyksestä koskien samojen väärennettyjen asiakirjojen käyttämistä todisteina hallinto-oikeudessa, Syyttäjälaitos kertoo.

Asiakirjojen käyttämistä hallinto-oikeudessa tutkittiin väärennyksen lisäksi törkeänä petoksena. Tältä osin valtionsyyttäjä Sampsa Hakala päätti jättää syytteen nostamatta, koska hallinto-oikeudessa ei ollut kyse taloudellisen hyödyn tavoittelusta, jota petoksen toteutuminen lain mukaan edellyttää.

Tytär sai myös syytteen perättömästä lausumasta viranomaismenettelyssä. Tyttären epäillään antaneen vääriä tietoja vuonna 2015 pidetyssä turvapaikkakuulustelussa.

Syyttäjälaitoksen mukaan tytär on esitutkinnassa osittain tunnustanut epäillyt teot. Hänen entinen puolisonsa, vuonna 1984 syntynyt mies, on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

Oikeudenkäynnin on määrä alkaa Helsingin käräjäoikeudessa marraskuun lopulla. Haastehakemus tulee julkiseksi, kun syytteet luetaan oikeudessa.

Suomi odottaa oikeusprosessin valmistumista

Suomi voi hakea EIT:n tuomion uudelleentarkastelua. Ulkoministeriöstä on aiemmin kerrottu, että siihen ryhdytään vasta sitten, jos rikosepäilyt johtavat lainvoimaiseen tuomioon Suomessa.

EIT katsoi marraskuussa 2019 antamassaan päätöksessä yksimielisesti, että Suomi rikkoi menettelyllään Euroopan ihmisoikeussopimuksen artikloja 2 ja 3, jotka käsittelevät oikeutta elämään ja kidutuksen kieltoa.

EIT katsoi, etteivät Maahanmuuttovirasto ja Helsingin hallinto-oikeus ottaneet miehen taustaan liittyviä riskejä ja aiempia tapahtumia riittävästi huomioon kielteisen turvapaikkapäätöksen antaessaan. Sen mukaan Suomen viranomaiset olivat tai niiden olisi pitänyt olla tietoisia siitä, että mies saattaisi joutua hengenvaaraan Irakissa.

Mainos: Punos Mobile

Mainos: Punos Mobile

Koodarin koti on Kouvolassa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka