Tekniikka & Talous: Laittomasti verkkoon laitettujen potilastietojen katselu ei välttämättä ole rikos – "Siinä on veteen piirretty viiva", sanoo julkisoikeuden professori

Jos tietoja on käynyt katselemassa, ei niitä saa levittää edelleen, korostaa julkisoikeuden professori Tomi Voutilainen Itä-Suomen yliopistosta.

Psykoterapiakeskus Vastaamo kertoi keskiviikkona joutuneensa tietomurron ja kiristyksen kohteeksi. Arkaluonteisia potilastietoja on julkaistu Tor-verkossa. Vesa Moilanen / Lehtikuva

Petteri Ruotsalainen

Psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistunut tietomurto on herättänyt kysymyksen, syyllistyykö henkilö rikokseen jos käy katsomassa luvattomasti verkkoon levitettyjä tietoja.

Kysymykseen ei ole yksiselitteistä vastausta, sanoo julkisoikeuden professori Tomi Voutilainen Itä-Suomen yliopistosta Tekniikka & Talous -lehdelle.

– Siinä on veteen piirretty viiva. Sinällään tietosuoja-asetusta ei sovelleta yksinomaan henkilökohtaisessa toiminnassa, joten tietosuojarikosta koskeva tunnusmerkistö ei välttämättä täyty, Voutilainen toteaa lehdelle.

Hänen mukaansa on tulkintakysymys, voidaanko tällaista toisten henkilöiden arkaluonteisten tietojen katselua pitää yksinomaan henkilökohtaisessa toiminnassa tapahtuvana käsittelynä.

Lähes kolmensadan potilastietojärjestelmän tietoturvallisuutta valvotaan ulkopuolelta käytännössä vain poikkeustapauksissa – Valvirassa asiaa hoitaa yksi ihminen

Psykoterapiakeskus Vastaamo kertoi keskiviikkona joutuneensa tietomurron ja kiristyksen kohteeksi. Kiristäjä on levittänyt potilastietoja Tor-verkossa.

Voutilainen muistuttaa, että yksityishenkilöitäkin koskee tietosuojalain 35. pykälässä tarkoitettu vaitiolovelvollisuus, jos tietoja on käynyt katselemassa. Mikäli tietoja välittää edelleen, voi joutua rikosvastuuseen yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä.

Keskusrikospoliisi (KRP) tutkii Vastaamoon kohdistunutta hyökkäystä törkeänä tietomurtona ja törkeänä yksityiselämää loukkaavana tiedon levittämisenä.

Turun, Kanta-Hämeen ja Tampereen keskussairaaloiden potilaiden tietoja on saatettu viedä Vastaamoon kohdistuneessa tietomurrossa – myös Hus kertoo ohjanneensa potilaita Vastaamoon

Kommentoi

Mainos: Kouvolan Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka