Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Samsungin hallituksen puheenjohtaja Lee Kun-hee on kuollut 78-vuotiaana

Eteläkorealaisen elektroniikkajätti Samsungin hallituksen puheenjohtaja Lee Kun-hee on kuollut 78-vuotiaana, yhtiö kertoo. Leen kerrotaan kuolleen sunnuntaina.

Lee sai sydänkohtauksen vuonna 2014, minkä jälkeen hänen poikansa Lee Jae-yong on käytännössä johtanut jättiyhtiötä.

– Puheenjohtaja Lee oli todellinen visionääri, joka muunsi Samsungin paikallisesta yrityksestä maailman johtavaksi innovaattoriksi ja teollisuusmahdiksi, yhtiön tiedotteessa kuvailtiin.

Leen johdolla Samsung nousi maailman suurimmaksi älypuhelimien ja muistipiirien valmistajaksi.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Samsung on selvästi suurin perhejohtoinen yhtiö Etelä-Koreassa. Niillä on merkittävä asema maan talouselämässä. Samsungin liikevaihto vastaa noin viidesosaa Etelä-Korean bkt:sta.

Salamyhkäinen suku

Molemmat Leet ovat myös saaneet tuomioita.

Nuorempi Lee tuomittiin vuonna 2017 viiden vuoden vankeuteen lahjonnasta, mutta vetoomustuomioistuin muutti tuomion ehdolliseksi seuraavana vuonna. Lahjustuomio kytkeytyi korruptiojupakkaan, jonka vuoksi maan entinen presidentti Park Geun-hye erotettiin virastaan. AFP:n mukaan tapaus on parhaillaan uudessa oikeuskäsittelyssä.

Lee Kun-hee puolestaan sai tuomion lahjonnasta vuonna 1996. Hän ei kuitenkaan koskaan joutunut istumaan tuomiotaan. Vanhemman Leen toimia on tutkittu myös veronkiertoon liittyen.

Leen suku tunnetaan salamyhkäisyydestään.