Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Egeanmerellä voimakas maanjäristys –Turkissa useita kuoli ja yli 400 loukkaantui, Kreikassa kuolleita ainakin kaksi

Useita ihmisiä on kuollut voimakkaan maanjäristyksen iskettyä Egeanmerellä. Turkissa ainakin 12 ihmistä on kuollut ja yli 400 loukkaantunut, kertovat Turkin hätätilaviranomaiset. Uhrimäärän pelätään vielä kasvavan.

Kreikalle kuuluvalla Samosin saarella puolestaan on kerrottu tähän mennessä kahden ihmisen kuolemasta. Kaksi nuorta kuoli muurin sorruttua järistyksen seurauksena, kertovat pelastusviranomaiset.

Uutistoimisto AFP kertoo, että mediatietojen mukaan Vathyn kylässä kuolleet nuoret olisivat 15- ja 17-vuotiaita. He olivat olleet onnettomuushetkellä matkalla koulusta kotiin.

Lisäksi kreikkalaisviranomaiset kertovat neljän ihmisen loukkaantuneen järistyksen vuoksi.

Kreikassa Samosin saaren tuntumassa tapahtunut maanjäristys oli voimakkuudeltaan 6,7. Yhdysvaltain viranomaisten mukaan järistyksen voimakkuus olisi ollut jopa suurempi, 7,0. Järistys on tuntunut sekä Kreikassa että Turkissa.

"Kansojemme tulee seistä rinta rinnan"

Maanjäristys kylvi tuhoa Turkissa ainakin rannikolla sijaitsevassa Izmirin kaupungissa. Izmir on yksi Turkin suurimmista kaupungeista.

Turkin ulkoministeriö kertoo, että Kreikan ulkoministeri Nikos Dendias oli soittanut turkkilaiskollegalleen Mevlüt Cavusoglulle toivottaakseen hänelle kaikkea hyvää. Ministeriön mukaan kumpikin ulkoministeri painotti olevansa valmis auttamaan toista, jos tarve vaatii.

Maiden välit kiristyivät loppukesästä Turkin maakaasuetsintöjen vuoksi.

Myös Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis kertoi soittaneensa perjantaina Turkin presidentille Recep Tayyip Erdoganille ilmaistakseen surunvalittelunsa.

– Soitin juuri presidentti Erdoganille ilmaistakseni osanottoni traagisista hengenmenetyksistä, jotka meidän molempien maihin iskenyt maanjäristys on aiheuttanut, Mitsotakis sanoi Twitterissä AFP:n mukaan.

– Tämä on aika, jolloin kansojemme tulee seistä rinta rinnan.

Ranska lupaa apua Kreikalle ja Turkillekin

Kreikka ei ole ainoa Turkin kanssa viime aikoina sanasodassa ollut maa, joka on tarjonnut apuaan maanjäristyksen jälkimainingeissa.

Ranska on tarjoutunut auttamaan viime aikojen kiistakumppaniaan Turkkia sekä läheistä liittolaistaan Kreikkaa Egeanmeren maanjäristyksen vuoksi.

Ranska ojensi auttavaa kättään Turkille viikkoja kestäneiden jännitteiden keskellä. Jo valmiiksi hyiset suhteet kiristyivät entisestään sen jälkeen, kun Ranskan presidentti Emmanuel Macron puolusti oikeutta julkaista pilakuvia profeetta Muhammadista.

Ainakin Ranskan Eurooppa-ministeri Clement Beaune ja sisäministeri Gerald Darmanin ovat ilmaisseet järistyksen jälkeen ranskalaisten solidaarisuutta Turkille ja Kreikalle.

– Ranska seisoo turkkilaisten ja kreikkalaisten rinnalla tämän kammottavan koettelemuksen kohtaamiseksi, Darmanin kertoi.

– Jos näiden maiden hallinnot niin toivovat, Ranskan apu voidaan lähettää paikan päälle välittömästi, hän lisäsi.

Ranskan Macron on puolustanut ilmaisunvapautta Ranskassa tapahtuneiden raakojen terrori-iskujen vuoksi. Ainakin osan iskuista on nähty liittyvän pilapiirroksiin.

Jo ennen pilapiirrosselkkausta Macron ja Erdogan ovat ottaneet yhteen muun muassa Libyan, Syyrian ja Vuoristo-Karabahin tilanteiden vuoksi.

Ihmiset ryntäsivät paniikissa kodeistaan Izmirissä

Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen (USGS) mukaan maanjäristys tapahtui vain noin 10 kilometrin syvyydessä, kertoo uutiskanava CNN . Tästä syystä järistys tuntui maanpinnalla voimakkaana järistyksen keskipisteen ympäristössä.

Turkin hätätilavirasto oli mitannut uutiskanavan mukaan maanjäristyksen syvyydeksi 17 kilometriä.

Turkkilaismedian kuvissa näkyy Izmirin sortuneita rakennuksia. Monet ihmiset ryntäsivät paniikissa ulos kodeistaan järistyksen alkaessa. Ympäristöministeri Murat Kurumin mukaan joitain ihmisiä on jumissa raunioissa.

Izmirin pormestarin mukaan kaupungissa on sortunut noin 20 rakennusta.

Turkkilaisen Daily Sabahin mukaan järistys aiheutti Izmirin maakunnassa sijatsevassa Seferihisarissa tulvintaa kaduilla. Järistys on tuntunut myös Istanbulissa.

Izmirin maakunnan asukas Zeki Soysal kertoi Turkin CNN:lle, että hän pääsi ulos toimistorakennuksesta juuri ennen kuin se sortui.

– Rakennuksessa oli vanhempi nainen, mutta saimme hänet ulos, hän sano CNN:lle.

Soysalin mukaan lähistöllä on toinen rakennus, josta yritettiin haastattelun hetkellä saada ihmisiä ulos.

Presidentti Erdogan on luvannut apua kaikilla mahdollisilla tavoilla, joita valtiolla on käytössään.

Järistys jylisi Ateenassa poikkeuksellisen pitkään

Kreikassa järistys on tuntunut muun muassa Kreetan saarella ja pääkaupungissa Ateenassa asti.

– Useat rakennukset ovat vahingoittuneet, sanoi Samosin saaren apulaispormestari Michalis Mitsios.

Paikallisen televisiokanavan mukaan maanjäristys on aiheuttanut Samosin saarelle "minitsunamin" ja rakennusvahinkoja.

Ateenalainen opinto-ohjaaja Anna Makris kertoi uutiskanava Al-Jazeeralle , ettei hän ole koskaan tuntenut niin pitkään kestänyttä maanjäristystä, vaikka järistyksiä on ollut menneinä vuosina useita.

– Ilmassa on todellinen paniikin tuntu, ja nyt olemme huolissamme jälkijäristyksistä, hän lisäsi.

Al-Jazeera siteeraa kreikkalaismediaa, jonka mukaan Samosin ja muiden saarten asukkaat pakenivat kodeistaan.

Samosin vieressä sijaitsevan Ikarian saaren asukas kertoi Al-Jazeeralle juosseensa ulos talostaan, kun maa alkoi liikkua.

– Jotkut huusivat ja alkoivat itkeä, kun taas toiset yrittivät koota kaikki turvalliseen paikkaan, rakennusten sortumista peläten, kertoi nimettömänä järistystä kommentoinut saaren asukki.

– Vahingoittuneita rakennuksia on varsin monta, ja eri puolilla saarta oli maanvyörymiä, hän jatkoi.

UM: Alueella olevat suomalaiset pääosin tavoitettu

Turkin Izmirin kaupungissa ja Kreikan Samosin saarella olevat suomalaiset on pääosin tavoitettu aluetta kurittaneen voimakkaan maanjäristyksen jälkeen, kerrotaan ulkoministeriön (UM) viestintäpäivystyksestä.

Izmirissä on ministeriön nykytietojen mukaan tällä hetkellä 13 suomalaista ja Samosin saarella kahdeksan. Kaikille UM:n tiedossa oleville on lähtenyt viesti matkustusilmoitusjärjestelmän kautta.

UM:n tietojen mukaan suomalaisia ei ole loukkaantunut järistyksessä.

Kreikkaan on ministeriön mukaan tehty noin 600 matkustusilmoitusta ja Turkkiin noin 750. Luvuissa ovat mukana niin turistit kuin pysyvästi alueella asuvatkin.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.