Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kotidata-kiista laajeni tukilakoilla – ratkaisua etsitään valtakunnansovittelijan pöydällä: "Sovittelu jatkuu maanantaina"

Ammattiliitto Pro aloitti kolmen päivän tukilakon Elisassa ja Teliassa aamulla kello kuusi. Pron tukilakko koskee myös Elisan ja Telian alihankkijoita ja vuokratyöntekijöitä Baronassa, Rainmakerilla ja Leadissa .

Lakon on tarkoitus kestää perjantaihin puoleenyöhön asti.

Taustalla on ict-alan alihankintapalveluita tuottavan Suomen Kotidatan työehtokiista.

Pron tiedotteen mukaan Kotidata maksaa henkilöstölleen lähes puolet pienempää palkkaa kuin kilpailijat.

Työriita on jatkunut pitkään. Nyt meneillään oleva lakko on kestänyt yhtä mittaa kaksi viikkoa. Kiistaa on ratkottu useaan otteeseen valtakunnansovittelijan johdolla, mutta myös osapuolten välisin neuvotteluin.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala kutsui osapuolet sovittelutapaamiseen iltapäivällä. Piekkala kertoo STT:lle, että tapaamisessa käytiin läpi muun muassa kehittämistoimenpiteisiin ja palkitsemiseen liittyvän kyselyn tuloksia.

– Sovintoehdotusta ei jätetty, vaan työtä jatketaan. Sovittelu jatkuu maanantaina 9. marraskuuta, Piekkala kirjoitti sovittelun jälkeen STT:lle sähköpostitse.

Sovittelussa olivat paikalla yrityksen ohella työnantajaa edustava Kaupan liitto sekä työntekijäpuolelta Pron ohella ammattiliitto PAM.

"Ict-alan sopimus ei sovellu yhtiön työntekijöiden työhön"

Työantajapuolta edustava Palta kuvailee Pron toimintaa häikäilemättömäksi. Palta sanoo, että Kotidata kuuluu kaupan alan työehtosopimukseen. Palta katsoo, että ict-alan työehtosopimus ei sovellu yhtiön työntekijöiden tekemään työhön.

Työtuomioistuin totesi 3. syyskuuta antamassaan ratkaisussa kaupan alan työehtosopimuksen oikeaksi työehtosopimukseksi Kotidatassa, Palta muistuttaa.

Palta sanoo verkkosivuillaan, että Kotidata on kaupan alan yritys, jolla on asiakkaina teleoperaattoreita ja myös muita yrityksiä useilta eri aloilta.

– Asiakasyritysten toimiala ei kuitenkaan määritä yrityksen soveltamaa työehtosopimusta, vaan yrityksen oma päätoimiala. Pro yrittää vaikuttaa sovellettavaan työehtosopimukseen painostamalla tukilakoilla operaattoreita, jotta nämä puolestaan painostaisivat Kotidataa noudattamaan ict-alan työehtosopimuksen mukaisia työsuhteen ehtoja.

Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoo, että ratkaisuja on etsitty useiden viikkojen ajan sekä yritystasolla henkilöstön kanssa käydyissä keskusteluissa että valtakunnansovittelijan toimistossa.

– Pro on hylännyt kaikki esitetyt ratkaisuvaihtoehdot. Pro ei näytä kunnioittavan edes työtuomioistuimen ratkaisua eikä myöskään työnantajan järjestäytymisvapautta, Aarto sanoo tiedotteessa.

Palta pitää Pron toimintaa käsittämättömänä ja vastuuttomana.