Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trump väittää voittaneensa vaa'ankieliosavaltioita, joissa ääntenlaskenta on vielä kesken

Tämä juttu ei enää päivity. Seuraamme vaalitilannetta toisaalla.

---------------------------------

Yhdysvalloissa istuva presidentti Donald Trump väittää Twitterissä voittaneensa kolmessa vaa'ankieliosavaltiossa, joissa ääntenlaskenta on todellisuudessa vielä kesken. Trump mainitsee tviitissään Pennsylvanian, Georgian ja Pohjois-Carolinan, joissa hän sanoo olevansa merkittävässä johdossa.

Twitter on lisännyt Trumpin tviittiin huomautuksen siitä, että virallista vaalitulosta ei ole vielä ilmoitettu.

Trump jatkoi tviitissään myös hyvissä ajoin ennen vaaleja pohjustamaansa väitettä siitä, että vaaleissa esiintyisi vilppiä. Tälle väitteelle ei ole löytynyt totuuspohjaa.

Trump sanoo tviitissään, että aikoo mahdollisesti julistautua voittajaksi myös Michiganissa. Useat yhdysvaltalaismediat ovat jo ennustaneet Michiganin voittajaksi demokraattihaastaja Joe Bidenin.

Trump väittää, että Michiganissa olisi löytynyt "suuri määrä salaisia ääniä". Tviitin jälkimmäisestä osasta Twitter huomauttaa, että siinä esitetyt väitteet ovat kiistanalaisia ja mahdollisesti harhaanjohtavia, kertoo muun muassa uutiskanava CNBC .

Uutiskanava CNN:n mukaan Twitter on lisännyt varoituksia viiteen yhdeksästä Trumpin tviitistä sen jälkeen, kun viimeisetkin äänestyspaikat maassa sulkeutuivat.

Trumpin kampanja on ilmoittanut ryhtyvänsä oikeustoimiin ääntenlaskennan keskeyttämiseksi osassa osavaltioita. Wisconsinissa Trump aikoo vaatia äänten uudelleenlaskemista.

Biden ei julistanut vielä voittoa

Demokraattien Joe Biden puolestaan sanoi uskovansa, että hän on presidentinvaalien voittaja, kun kaikki äänet on saatu laskettua. Biden piti puheensa myöhään keskiviikkona Suomen aikaa. Hän ei kuitenkaan julistautunut vielä vaalien voittajaksi.

Voittoennustetta ei ole vielä annettu viidestä osavaltiosta. Tilanne elää myös kuudennessa osavaltiossa Arizonassa, jonka osa medioista on jo kuitenkin ennustanut Bidenille.

Bidenin mukaan hän johtaa Trumpia osassa vaa'ankieliosavaltioita. Bidenin mahdollisuudet vaalivoittoon näyttävät hieman Trumpia vahvemmilta.

Biden painotti, että jokainen ääni on laskettava.

– Meitä kansaa ei voi vaientaa, hän sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Esimerkiksi New York Timesin ja Washington Postin ennusteiden mukaan Bidenilla on nyt puolellaan 253 valitsijaa ja Trumpilla 214. Luvusta puuttuu joidenkin ennusteiden Bidenille laskema Arizona. Presidentiksi valittava tarvitsee taakseen 270 valitsijaa.

Biden: Ensimmäisenä virkapäivänä takaisin Pariisin ilmastosopimukseen

Joe Biden sanoo liittävänsä ensitöikseen maansa takaisin Pariisin ilmastosopimukseen, mikäli hänet valitaan presidentiksi.

Yhdysvallat irtautui sopimuksesta Trumpin päätöksellä. Irtautuminen tuli virallisesti voimaan eilen keskiviikkona.

Biden sanoi Twitterissä , että tasan 77 päivän päästä hänen hallintonsa liittyy takaisin sopimukseen. Uuden presidentin virkaanastujaisten on määrä olla 20. tammikuuta, joten Biden olisi siis valmis tekemään päätöksiä ilmastosopimuksesta ensimmäisenä virassaolopäivänään.

Yhdysvallat on toistaiseksi ainoa sopimuksesta vetäytynyt maa.

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.