Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronakevät ja -kesä kirittivät puutarhakaupan kaikkien aikojen ennätykseen

Puutarhatuotteiden kokonaismyynti nousi tällä kasvukaudella kaikkien aikojen ennätykseensä eli 663 miljoonaan euroon, kertoo Puutarhaliiton teettämä tutkimus. Viime vuoteen verrattuna kasvua oli 16 prosenttia eli 91 miljoonaa euroa.

Kesäkauden aikana 77 prosenttia suomalaista kotitalouksista osti puutarhatuotteita. Keskimäärin ostoksia kasvien kasvattamiseen ja puutarhan viihtyvyyden parantamiseen tehtiin 327 eurolla. Myös aikaa käytettiin kotipuutarhan kanssa puuhasteluun aiempaa enemmän.

Myyntiennätys muodostuu siitä, että puutarhaharrastajien määrä lisääntyi kolmella prosentilla samalla, kun puutarhatuotteisiin käytetty rahamäärä lisääntyi 38 eurolla kotitaloutta kohden.

Taimet kävivät kaupaksi

Puutarhaliiton toimitusjohtajan Timo Taulavuoren mukaan erityisesti kiinnostus hyötykasvien viljelyyn lisääntyi. Esimerkiksi vadelmien taimet loppuivat monista myymälöistä alkukesällä.

– Puutarhaharrastuksen avulla haettiin mielekästä tekemistä, kun samalla intouduttiin hyödyntämään puutarhan satoa myös ruoanlaitossa, hän kertoo.

Erilaiset taimet muodostivatkin suurimman osuuden eli 28 prosenttia kokonaismyynnistä. Mullan, lannoitteiden ja muiden kasvualustatuotteiden osuus oli 14 prosenttia. Sekä puutarhakalusteiden että työkoneiden osuudet olivat 12 prosenttia.

Koristekivien, pihakoristeiden ja suihkulähteiden sekä pihagrillien ostot sen sijaan vähenivät, Taulavuori kertoo.

Tutkimuksen perusteella puutarhaharrastusta aiotaan jatkaa ja laajentaa ensi vuonna kaikissa ikäryhmissä. Suurinta kiinnostus on alle 35-vuotiaiden nuorten aikuisten parissa.

– Yhä useamman puutarhaharrastajan mielenkiinnon kohteena on osallistua ruoantuotannon ohella ilmastotalkoisiin ja luonnon monimuotoisuuden ylläpitämiseen, Taulavuori sanoo.

Tutkimuksen toteutti Kantar TNS , joka keräsi tiedot internet-avusteisen vastaajapaneelinsa kautta. Tutkimukseen osallistui 3 192 ihmistä, jotka edustavat 18–74-vuotiaita mannersuomalaisia.