G20-maiden johtajat kokoontuivat koronan varjostamaan virtuaalihuippukokoukseen – Trump puhui ja lähti pelaamaan golfia

Saudi-Arabian kuningas Salman avasi lauantaina G20-maiden huippukokouksen. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Saudi-Arabian kuningas Salman avasi lauantaina G20-maiden kaksipäiväisen huippukokouksen, jota hallitsi maailmaa ja taloutta runteleva koronakriisi. Koronan takia johtajat osallistuivat videoyhteyksien kautta.

Mukana oli viimeistä kertaa Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump, joka ei tosin edelleenkään suostu myöntämään tappiotaan presidentinvaaleissa. Hän piti puheen, jossa hän muun muassa kehui Yhdysvaltojen tapaa hoitaa koronapandemiaa ja poistui sen jälkeen virtuaalikokouksesta pelaamaan golfia, kertoi Bloomberg .

G20-maita on vaadittu kaivamaan kuvettaan ja rahoittamaan kansainvälisen rokotusoperaation järjestämiseen tarvittavat arviolta 4,5 miljardia dollaria (3,8 miljardia euroa).

– Vaikka olemmekin toiveikkaita rokotteiden, hoitokeinojen ja diagnoosityökalujen kehityksessä tapahtuneessa edistyksessä, on meidän luotava edellytykset sille, että nämä tulevat kaikkien ihmisten saataville tasa-arvoisesti ja edullisesti, kuningas Salman sanoi avajaispuheessaan.

Asialistalla on muitakin aiheita, kuten ilmastonmuutos.

Rokotteille haetaan lupia

Yhdysvalloissa lääkeyhtiö Pfizer vahvisti, että se ja Biontech ovat hakeneet lupaa kehittelemänsä koronarokotteen hätäkäytölle.

Päätöksen tekevä Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) kertoi, että sen rokotekomitea kokoontuu 10. joulukuuta keskustellakseen lupapyynnöstä. Sitä ennen FDA:n asiantuntijat tutkivat Pfizerin rokotetta noin kolmen viikon ajan ennen ulkopuolisista asiantuntijoista koostuvan komitean kokousta. FDA noudattaa yleensä, mutta ei aina, neuvoa-antavien komiteoiden suosituksia, kirjoittaa New York Times .

Lupa hätäkäytölle ei vastaa täyttä hyväksyntää. Hätäluvalla rokotetta voidaan käyttää tiettyjen olosuhteiden vallitessa ennen kuin kaikki näytöt täyttä hyväksyntää varten ovat saatavilla. Lupaa varten virasto pohtii, ylittävätkö tiedetyt ja mahdolliset hyödyt rokotteen mahdolliset riskit.

Myös yhdysvaltalainen lääkeyhtiö Moderna kertoo sivuillaan , että se suunnittelee hätäkäyttöluvan hakemista lähiviikkoina kehittämälleen koronarokotteelle. Yhdysvallat on varannut rokotetta jo elokuun alkupuolella 100 miljoonaa annosta.

Modernan mukaan sen kehittelemä koronavirusrokote on osoittautunut testeissä lähes 95-prosenttisen tehokkaaksi koronaviruksen aiheuttamaa tautia vastaan.

EU varannut rokotetta

Euroopan unioni on varannut Pfizerin ja Biontechin tulevaa rokotetta. EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi aiemmin, että unioni voisi hyväksyä kaksi koronavirusrokotetta vielä tämän vuoden loppuun mennessä.

EU:ssa myyntilupa-arviointia tekee Euroopan lääkearviointivirasto (EMA). Virasto voisi von der Leyenin mukaan antaa mahdollisesti jo joulukuun toisella puoliskolla ehdollisen markkinointiluvan, jos kaikki etenee ongelmitta.

Kommentoi

Mainos: Kouvolan Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka