Pääministeri Marin sanoo, että kiihtymisvaiheen alueilla voisi ottaa käyttöön jopa leviämisvaiheen koronatoimet – "Kaikenlaista ryhmäharrastustoimintaa ainakin aikuisten osalta pitäisi harkita vakavasti"

Pääministeri Sanna Marin (sd.) saapui illansuussa Säätytalolle, jossa hallitus käy läpi pahenevaa koronatilannetta ja pohti uusia keinoja sen taltuttamiseksi. EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA

Saila Kiuttu, Susanna Jääskeläinen / STT

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan kiihtymisvaiheen alueilla on kiristämisen varaa koronatoimissa. Hän sanoi kannustavansa siihen, että kiihtymisvaiheen alueilla kaikki ne suositukset, joita hallitus on antanut, otetaan käyttöön. Jopa leviämisvaiheen toimia voidaan hänestä ottaa etupainotteisesti käyttöön.

Fyysisen tapaamisen paikat pitäisi Marinin mielestä saada minimiin. Esimerkiksi kaikenlaista ryhmäharrastustoimintaa ainakin aikuisten osalta pitäisi hänestä harkita kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla vakavasti, mahdollisesti myös nuorten osalta.

– Ensi sijassa silloin, kun on kyse kiihtymisvaiheen alueesta, voitaisiin vielä valikoida niitä keinoja, jotta ne olisivat sen kaltaisia, joista olisi mahdollisimman vähän vahinkoa. Näkisin kyllä, että esimerkiksi aikuisten harrastustoiminnan lopettaminen on sen kaltainen asia, joka ei tämän kaltaisessa vakavassa tilanteessa olisi kohtuutonta, mutta vähentäisi kontakteja merkittävästi, Marin sanoi.

Hän puhui toimittajille Säätytalolla mennessään hallituksen neuvotteluihin.

"On tärkeää käydä valmiuslaista keskustelua ajoissa"

Hallitus käy neuvottelussaan läpi pahentunutta koronatilannetta. Neuvottelut alkoivat kello 16, ja niihin on varattu alustavasti kolme tuntia.

Hallituksen on määrä käydä läpi muun muassa epidemiologista tilannetta, sosiaali- ja terveysministeriön ohjauskirjettä rajoitustoimista alueille ja oikeudellista arviointia valmiuslain käytön edellytyksistä.

Neuvotteluissa pohditaan, mitkä tilanteet olisivat sellaisia, joissa valmiuslaki pitäisi ja voitaisiin ottaa käyttöön.

Marin korosti sitä, että pyrkimyksenä on edelleen, että alueellisilla ja kohdennetuilla rajoitustoimilla pystytään saamaan tauti painettua takaisin alas, niin ettei valmiuslakiin tarvitsisi turvautua.

– On tärkeää, että hallitus käy tätä keskustelua jo nyt ajoissa niin, että jos sellainen tilanne tulisi, olemme jo tämän kokonaisuuden huolella käyneet läpi.

Oppositio mukaan, jos tilanne käsillä

Marin toisti, että nyt ei olla tilanteessa, jossa valmiuslain käyttöönotto olisi ajankohtaista. Hän piti pääkaupunkiseudulle valmisteilla olevia uusia rajoitustoimia painavina ja sanoi uskovansa, että ne tehoavat.

– Uskoisin kyllä, että näillä toimilla päästään pitkälle, saadaan tapausmäärät alas ja toivon mukaan mahdollisimman pian. Mutta kuten olemme nähneet Euroopasta, tilanne voi paheta nopeasti, sen seuraukset voivat olla hyvin vakavia, Marin sanoi.

Valmiuslain käyttöönoton kriteereistä Marin arvioi, että pitäisi olla selkeä tarve valmiuslain pykälille.

– Eli meillä pitäisi olla selkeä tarve, esimerkiksi terveydenhuollon henkilöstön osalta, sen kaltaisiin järjestelyihin, joihin vain valmiuslaki antaa meille välineitä. Tai mikäli tarvitsisimme niin kovia rajoitustoimia, kuten liikkumisen rajoittamista, johon keväälläkin jouduimme turvautumaan Uudenmaan eristämisen osalta, Marin sanoi.

Pääministerin mukaan oppositio ei ole mukana valmistelussa vielä tässä vaiheessa, kun käydään läpi oikeudellista kehikkoa

– Me emme ole sellaisessa tilanteessa että julistaisimme poikkeusolot tai ottaisimme valmiuslain käyttöön. Mikäli tämänkaltainen tilanne tulisi, pitäisin hyvänä, että parlamentaarisesti yhdessä kävisimme tilannetta läpi, kuten keväällä teimme.

Kiuru: Perustason maakuntia entistä vähemmän

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoo, että Päijät-Hämeen toimijoiden kanssa on käyty vakava keskustelu, sillä Päijät-Häme on noussut epidemian leviämisvaiheen maakunnaksi.

Kiurun mukaan siellä tehdään nyt kaikki, jotta epidemiaa pystytään leviämisen estämiseksi kaikin keinoin hallitsemaan.

Kiuru on kahden päivän aikana käynyt läpi kaikki kiihtymisvaiheen- ja leviämisvaiheen maakunnat. Kiuru kertoi saapuessaan Säätytalolle hallituksen neuvotteluihin, että valtioneuvostolle tulee tänään selviämään, että koronan perustason maakuntia on entistä vähemmän.

– Siltä osin tautitilanteen vakavuus alkaa näkyä, Kiuru sanoi Säätytalon portailla toimittajille.

Kiurun mukaan muita mahdollisia toimia kuten valmiuslain käyttöönottoa pohditaan vasta, kun alueelliset toimet ovat tapissa. Hänen mukaansa alueilla tehdään juuri nyt lisätoimia.

Orpo: Hallitus ei voi työntää vastuuta vain alueille

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo, että vaikka koronan leviämisen estämiseksi tehdyt toimet ovat pääosin nyt alueiden vastuulla, ei hallitus voi työntää vastuuta vain alueille. Hänen mukaansa hallituksella on vastuu koko Suomesta, ja hallituksen on annettava alueille riittävä tuki, tieto ja resurssit.

Orpo pitää ikävänä hallituksen moitteita pääkaupunkiseudun kunnille, koska Orpon mukaan "Helsinki on eturintamassa taistellut koronaa vastaan".

– Nyt pitäisi tehdä yhteistyötä eikä lähteä syyttelemään, hän sanoo.

Orpo kritisoi hallitusta siitä, ettei se ole ollut riittävällä tavalla yhteydessä alueisiin.

– Tärkeintä olisi nyt yhdistää kaikki voimat. Mitä enemmän keskustelua, sitä parempi yhteistyö, Orpo sanoo.

Jos kokoomus olisi hallituksessa, se olisi perustanut niin sanotun nyrkin ja koonnut saman pöydän ääreen kaikki "isänmaan voimat", kuten viranomaiset, hallituksen ja kunnat. Myös yksityinen sektori olisi otettu mukaan, sillä heillä olisi Orpon mukaan valtavasti annettavaa.

Mitä tulee valmiuslain aktivointiin, Orpo on samoilla linjoilla hallituksen kanssa – se on viimesijainen keino. Hän toivoo, että jos hallitus harkitsee valmiuslain käyttöönottoa, se on yhteydessä myös oppositioon.

Orpo kuitenkin uskoo, että oikein suunnatuilla tiukoilla toimilla korona saadaan kuriin ilman valmiuslakia, sillä kevään aikana koronasta on opittu sen verran.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka