Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ymmärrätkö nuorisokieltä? – Testaa taitosi Kouvolan Sanomien visassa!

Australian ennätyshelteet aiheuttaneet taas maastopaloja – uhkaavat Unescon maailmanperintökohdetta

Australiassa maastopalot ovat levinneet maailman suurimmalle hiekkasaarelle Fraser Islandille Queenslandissa.

Tulipalot ovat koetelleet Unescon maailmanperintökohteeksi listattua saarta jo kuuden viikon ajan. Ne ovat tuhonneet jo noin 40 prosenttia saaresta. Alueella sijaitsee ainutlaatuisia metsiä, ja saari on tunnettu myös dingoistaan.

Palon uskotaan saaneensa alkunsa luvattomasta tulenteosta.

Palojen sammutustyöt ovat olleet haastavia, koska lämpötila on nousemassa alueella tänäänkin noin 34 asteeseen. Pelastustyöntekijät tiputtivat alueelle lentokoneilla jo noin 250 000 litraa vettä lauantaina, mutta tämä ei ole riittänyt palojen sammutukseen vaan pelkästään hidastamiseen.

Sydneyssä yli 40 asteen helteet

Australiassa on kärvistelty viime päivinä ennätyskovissa helteissä. Viikonloppuna suurimmassa kaupungissa Sydneyssä rikottiin maan mittaushistorian korkein yölämpötilaennätys marraskuussa.

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä lämpötila ei laskenut alle 25,3 asteen ja elohopea kipusi 30 asteeseen jo puoli viiteen mennessä aamulla. Päivällä kaupunki kärvisteli yli 40 asteen helteissä.

Helteiden on ennustettu jatkuvan tällä viikolla.

Viime vuonna maata paloi noin Britannian verran

Australiassa koettiin noin vuosi sitten ennätyskovia maastopaloja. Australiassa paloi viime maastopalokaudella noin Britannian pinta-alan verran maastoa. Paloissa kuoli 33 ihmistä, ja lähes kolme miljardia eläintä kuoli tai joutui pakenemaan paloja.

Maastopalot ovat jälleen käynnistymässä maassa helleaallon keskellä.

Maanantaina muun muassa Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa paloi kymmeniä eri maastopaloja.

Valtion tutkijat ovat varoitelleet hiljattain, että ilmastonmuutos uhkaa pahentaa maan kuivuutta ja maastopaloja. Australian pääministeri Scott Morrison on vähätellyt ilmastonmuutoksen ja maastopalojen välillä olevaa yhteyttä.