Yhä useampi alue on nyt koronan leviämisvaiheessa – sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä kasvanut

Keväällä tartuntoja jäi todennäköisesti paljon pimentoon, sillä koronatestejä tehtiin vähemmän kuin nyt. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

Minna Pulli, Maiju Ylipiessa, Ilmo Ilkka, Minna Tiainen / STT

Koronaepidemian leviämisvaiheeseen siirtyneiden alueiden määrä nousi tänään viiteen, kun sekä Kymenlaakson että Kanta-Hämeen linjattiin siirtyneen kolmiportaisen asteikon pahimpaan vaiheeseen. Leviämisvaiheessa ovat myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin alue, Päijät-Häme ja Pohjois-Pohjanmaa.

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri ilmoitti tänään puolestaan alueen siirtyneen kiihtymisvaiheeseen.

Sairaanhoitopiirit luokittelevat itsensä epidemiatilanteen mukaan joko perusvaiheeseen, kiihtymisvaiheeseen tai leviämisvaiheeseen.

Koronatilanne Kymenlaakson alueella vakava

Kymenlaakson tilanteesta päätti tänään alueen koronakoordinaatioryhmä Kymsoten esityksen perusteella. Alueelle on tulossa tilanteen vuoksi uusia rajoituksia ja suosituksia, joista kerrotaan tarkemmin tiistaina. Rajoitukset tulevat voimaan keskiviikkona kolmen viikon ajaksi.

Kymsoten johtajaylilääkärin Marja-Liisa Mäntymaan mukaan tilanne alueella on vakava.

– Tulemme antamaan huomenna merkittäviä rajoituksia, joilla pyritään vähentämään monilta osin ihmisten välisiä fyysisiä kontakteja. Samalla haluamme korostaa, että näiden lisäksi jokaisen tulee omassa arjessaan vähentää kaikkea ei-välttämätöntä liikkumista ja fyysisiä sosiaalisia kontakteja, Mäntymaa sanoo tiedotteessa.

Rajoitustoimenpiteitä ja suosituksia valmistellaan tapahtumien ja yleisten kokoontumisten, julkisten tilojen käytön, opetuksen järjestämisen ja ryhmäharrastustoiminnan osalta, tiedotteessa kerrotaan. Kymsote kehotti jo viime viikolla välttämään matkustamista Uudellemaalle ja Päijät-Hämeeseen.

Testaus ruuhkautunut Kanta-Hämeessa

Kanta-Hämeen tilanteesta linjasi alueen pandemiaryhmä, joka käsitteli koronavirustilannetta tänään ylimääräisessä kokouksessaan. Alueelliset erot ovat maakunnan sisällä toistaiseksi kohtuullisen suuria, mutta pandemiaryhmä oli yksimielinen siitä, että Kanta-Hämettä on toiminnallisen selvyyden vuoksi tarkoituksenmukaista kohdella rajoitusten ja suositusten osalta yhtenä alueena.

– Taudin ilmaantuvuus on kaksinkertaistunut kahdessa viikossa, ollen tällä hetkellä 48 per 100 000 asukasta. Testaus on ruuhkautunut viikonlopun aikana, eikä kaikkia tuloksia ole vielä loppuviikon osalta saatu, sanoi tiedotteessa maakuntaryhmän puheenjohtaja ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä.

– Näillä luvuilla odotamme sairaalahoitoon merkittävää kuormitusta joulun ajaksi ja myös tartuntojen jäljitystyön vaikeutuvan, joten perusteet ennakoiville toimille ovat painavat, hän jatkaa.

Sairaalahoidossa on nyt yli 170 koronapotilasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi tänään, että Suomessa on raportoitu kuusi uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Tautiin liittyviä kuolemia on raportoitu nyt yhteensä 399.

Sairaalahoidossa olevien määrä on kasvanut. Sairaalahoidossa on nyt 175 ihmistä, mikä on 23 enemmän kuin perjantaina. Tehohoidossa on 18 ihmistä, mikä on yksi vähemmän kuin perjantaina.

Uusia koronatartuntoja on raportoitu puolestaan 283 kappaletta. Tartunnoista 175 raportoitiin Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla.

Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 5 493 tartuntaa, mikä on 2 474 enemmän kuin edellisen kahden viikon aikana.

Väkilukuun suhteutettuna koronavirustartuntoja on viimeisten kahden viikon aikana todettu eniten Helsingin ja Uudenmaan, Päijät-Hämeen sekä Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiireissä. Pienintä ilmaantuvuus on nyt Ahvenanmaalla sekä Itä-Savon, Vaasan ja Lapin sairaanhoitopiireissä.

Koronaepidemian alusta lähtien Suomessa on raportoitu yhteensä 24 912 tartuntaa. Kahden viikon aikana on siis raportoitu yli viidesosa kaikista Suomessa todetuista koronatartunnoista. Keväällä tartuntoja kuitenkin jäi todennäköisesti paljon pimentoon, sillä koronatestejä tehtiin vähemmän eikä niihin päässyt yhtä matalalla kynnyksellä kuin nyt.

Rajoitukset tiukentuvat

Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen ovat tänään ottaneet käyttöön uusia keinoja koronavirustilanteen hillitsemiseksi. Esimerkiksi sisätiloissa järjestettävä ohjattu harrastustoiminta keskeytetään, yli 20-vuotiaiden harrastusvuorot perutaan myös ulkokentiltä. Rajoitukset jatkuvat joulukuun 20. päivään asti, tarvittaessa pidempäänkin. Toisen asteen koulutuksen etäopetus alkaa 3. joulukuuta ja jatkuu vuoden loppuun.

Pirkanmaalla tulee puolestaan voimaan lisärajoituksia keskiviikkona. Yksityistilaisuuksissa jatketaan enintään 10 osallistujan suositusta ja esimerkiksi sisäliikuntatilat suositellaan suljettaviksi. Pirkanmaan on arvioitu olevan lähellä leviämisvaihetta. Toisin kuin pääkaupunkiseudulla, Pirkanmaalla toisen asteen opetus jatkuu edelleen lähiopetuksena.

Pohjois-Pohjanmaalle annettiin sunnuntaina uusia suosituksia koronaepidemian leviämisen hillitsemiseksi. Sairaanhoitopiirin linjaamat suositukset astuivat voimaan välittömästi. Esimerkiksi yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamäärä suositellaan rajattavan 10 henkeen. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto valmistelee päätöstä kokoontumisrajoituksista. Suositusten täytäntöönpanosta ja aluehallintoviraston päätöksestä on määrä tiedottaa tiistaina.

Etelä-Suomen avi kiristi kokoontumisrajoituksia kolmen sairaanhoitopiirin alueella

Kokoontumisrajoitukset kiristyvät Kanta-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirien alueilla joulukuussa, kertoi tänään Etelä-Suomen aluehallinvirasto (avi).

Kanta-Hämeen ja Kymenlaakson sairaanhoitopiirien alueilla kaikki yli 10 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa huomisesta alkaen. Rajoitus on voimassa 20. joulukuuta asti.

Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin alueella kielto koskee yli 50 hengen kokoontumisia, ja se on voimassa koko joulukuun.

– Edellä mainittuja henkilömäärärajoja pienempiä tilaisuuksia voi järjestää, mutta tällöin on noudatettava ehdottoman tarkasti ja kaikilta osin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä, avi painottaa tiedotteessaan.

Päätös koskee yleisötilaisuuksia, kuten markkinoita, konsertteja, teatterinäytöksiä ja urheiluotteluja, joissa on yleisöä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka