Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vetoomus: HX-hävittäjähankkeessa tarvitaan aikalisä

HX-hävittäjähankkeessa tarvitaan aikalisä, uutta harkintaa ja vaihtoehtoehtojen selvittämistä, sanotaan kansanedustajille tänään toimitetussa vetoomuksessa. Vetoomuksessa on mukana yli 200 tieteen, taiteen ja muiden alojen asiantuntijaa.

– Keskustelu ilmavoimien HX-hankkeesta on perustunut varsin yksipuolisesti sen omiin selvityksiin, jotka koskevat lähinnä hävittäjien ominaisuuksien ja suorituskyvyn vertailuja. Vähemmälle ovat jääneet arviot turvallisuuspoliittisista vaikutuksista ja vaihtoehdoista, vetoomuksessa sanotaan.

Sen allekirjoittajat ovat huolissaan asevaraisen turvallisuusajattelun voimistumisesta. Asevarustelun sijasta on tarpeen ohjata voimavaroja ilmastotekoihin, terveydenhuoltoon, koulutukseen, sosiaaliseen turvallisuuteen ja maailmanlaajuisen eriarvoisuuden vähentämiseen, he esittävät.

Suomen nykyiset hävittäjät eli Hornetit poistuvat käytöstä vuoteen 2030 mennessä. HX-hanke on perustettu korvaamaan nykyiset hävittäjät uusilla.

Vetoomuksen allekirjoittajia ovat muun muassa akateemikko Juha Leiviskä sekä professorit Pertti Haaparanta ja Heikki Hiilamo. Mukana on myös taiteilijoita kuten ohjaaja Aki Kaurismäki, kirjailija Marja-Leena Mikkola, näyttelijä Joonas Saartamo sekä muusikko Karri "Paleface" Miettinen.