Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hongkongin demokratia-aktivistit tuomittiin vankeuteen

Hongkongissa Joshua Wong ja kaksi muuta demokratia-aktivistia on tuomittu vankeuteen mielenosoituksen takia. He ovat vastustaneet Kiinan keskushallinnon vallan lisäämistä erityishallintoalueella.

Kolmikko tuomittiin luvattoman mielenosoituksen järjestämisestä poliisin päämajan edustalla viime vuonna. Wong sai 13,5 kuukauden, Agnes Chow 10 kuukauden ja Ivan Lam 7 kuukauden tuomion. Etukäteen tuomioiden arveltiin olevan jopa useiden vuosien pituisia.

Wong kommentoi tuomioita asianajajiensa välittämällä tviitillä , jonka mukaan taistelu ei ole ohi ja edessä on nyt uusi haastava taistelukenttä.

– Liitymme nyt taisteluun vankilassa monien muiden rohkeiden protestoijien rinnalla, jotka ovat olleet vähemmän näkyviä mutta silti olennaisia Hongkongin demokratian ja vapauden puolustamisessa, Wongin viestissä todettiin.

Kolmikon tuomiot olisivat voineet olla vieläkin ankarammat, jos kolmikko olisi ollut syytteessä viime kesänä voimaan tulleen kansallisen turvallisuuden lain rikkomisesta. Kiinan keskushallinnon ajaman lain vastustaminen oli yksi viime vuoden mielenosoitusten pääkohteista.

Miljoonien ihmisten demokratiamielenosoitukset jatkuivat Hongkongissa useita kuukausia ja äityivät osin väkivaltaisiksi. Protestit hiipuivat tämän vuoden alkupuolella uupumuksen, pidätysten ja koronapandemian vuoksi.

Hongkong kuului aiemmin Britannialle, jonka mukaan Kiinan toimet rikkovat maiden sopimusta yhden maan ja kahden järjestelmän politiikasta. Hongkong siirtyi Kiinan hallintaan vuonna 1997.

Kiina on puolestaan syyttänyt sitä arvostelleita ulkovaltoja sekaantumisesta maan sisäisiin asioihin.