Kohua herättänyttä hoitajarekisteriä ei ole olemassa, Tehy tyytyväinen saamaansa selvitykseen

Hallitusneuvos Jan Hjeltin mukaan terveydenhuoltoalan ammattilaisten työvelvollisuusrekisteriä ei ole olemassa. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

Hanna Kauppinen / STT

Julkisuudessa keskustelua herättänyttä terveydenhuoltoalan ammattilaisten työvelvollisuusrekisteriä ei ole olemassa, sanoo työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) hallitusneuvos Jan Hjelt blogikirjoituksessaan .

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi ehti kritisoida kovin sanoin hoitajarekisteriä blogikirjoituksessaan keskiviikkona. Kirvesniemi perusti kirjoituksensa Helsingin Sanomien tiistaina julkaisemaan juttuun aiheesta.

– Jäsenistömme oli aivan vauhkona. Aloimme saada yhteydenottoja tiistaina illasta ja yöstä, ja niitä on tullut tulvimalla. Siihen oli pakko reagoida heti, joten tein blogikirjoituksen. Sitten laitoimme selvityspyynnön TEMiin, ja sieltä tuli täydellinen vastaus, josta kävi ilmi, että he ovat pahoillaan virheellisestä uutisoinnista ja että rekisteriä ei ole olemassa, Kirvesniemi kertoi STT:lle keskiviikkona illalla.

Tiedot poistettiin 6. marraskuuta

Hjeltin mukaan valtioneuvosto antoi 25. maaliskuuta asetuksen terveydenhuollon työvelvollisuudesta, jolla haluttiin varmistaa työvoiman riittävyys koronaviruspandemian aikana. Valmiuslakiin perustuva asetus oli voimassa kolme viikkoa, mutta sen mukaisiin toimiin ei ollut keväällä tarvetta ryhtyä.

Hjeltin mukaan asetuksen voimassaoloaikana TEM valmisteli työvelvollisuusrekisterin perustamista ja keräsi tietoja eri rekistereistä valmiuslain nojalla. Rekisteriä ei kuitenkaan saatu valmiiksi asetuksen voimassaoloaikana, ja kaikki rekisterin valmistelun yhteydessä kerätyt tiedot on poistettu 6. marraskuuta.

– Olemme tyytyväisiä, että ministeriö antoi selvityksen kaikkiin kysymyksiimme ja oikaisi mediassa olleet virheelliset käsitykset. Olen tänään kahteen kertaan keskustellut ministerin erityisavustajan kanssa, ja erittäin palveluhalukkaita he ovat olleet, Kirvesniemi sanoi keskiviikkona.

Tehy kuitenkin paheksuu edelleen menettelytapaa, jolla rekisterin tietoja on keväällä kerätty. Tietojen kerääminen ei ole tapahtunut ensisijaisesti henkilöiltä itseltään vaan viranomaisten käytössä olevista rekistereistä. Tehyn mukaan viranomainen ei ole varmistanut tietojen virheettömyyttä ennen niiden tallentamista, kuten valmiuslaki edellyttää.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka