Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tunnettu demokratia-aktivisti kuukausiksi vankilaan odottamaan oikeusjutun käsittelyä Hongkongissa

Hongkongissa viranomaiset ovat nostaneet petossyytteet mediamoguli ja demokratia-aktivisti Jimmy Laita, 71, vastaan. Lai on Apple Daily -lehden perustaja ja omistaja. Lehti tunnetaan demokratialiikkeen kannattajana ja Manner-Kiinan leppymättömänä arvostelijana.

Oikeus ei päästänyt Laita vapaaksi takuita vastaan. Sen sijaan kaksi muuta yhtiön johtoon kuuluvaa pääsi takuilla vapaaksi odottamaan oikeusjutun jatkokäsittelyä huhtikuussa.

Oikeuden mukaan syytteet liittyvät lehden toimitilojen käyttöön vuokrasopimuksen vastaisella tavalla.

Lai otettiin edellisen kerran kiinni elokuussa. Tuolloin Laita, hänen kahta poikaansa ja seitsemää muuta epäiltiin muun muassa ulkovaltojen kanssa juonittelusta. Lai pääsi tuolloin vapaaksi takuita vastaan, eikä kesän pidätyksen tiimoilta ole toistaiseksi nostettu syytteitä.

Lai valmis menemään vankilaan

Lai on sanonut olevansa valmis menemään vankilaan.

– Olen rettelöitsijä. Kun tulin tänne, minulla ei ollut mitään. Tämän paikan vapauden ansiosta sain kaiken. Ehkäpä minun on nyt aika maksaa takaisin saamastani vapaudesta taistelemalla sen puolesta, Lai sanoi taannoisessa uutistoimisto AFP:n haastattelussa.

Tunnettu demokratia-aktivisti Joshua Wong ja kaksi muuta tuomittiin keskiviikkona vankeuteen mielenosoituksen takia. Hekin ovat vastustaneet Kiinan keskushallinnon vallan lisäämistä ja demokratian kaventamista erityishallintoalueella.

Myös Laita vastaan on nostettu erillinen oikeusjuttu samaisesta syystä. Sen käsittely on edelleen kesken.