Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin käräjillä alkaa pääkäsittely Veijo Baltzarin ihmiskauppa- ja seksuaalirikossyytteistä – Baltzar vangittiin uudestaan eilen

Helsingin käräjäoikeudessa alkaa tänään pääkäsittely kulttuurineuvos-kirjailija Veijo Baltzarin ihmiskauppa- ja seksuaalirikossyytteistä.

Epäiltyjen rikosten uhreina on seitsemän 1980–2000-luvuilla syntynyttä naista. Osa uhreista on ollut epäiltyjen rikosten tapahtumahetkellä alaikäisiä.

Baltzarin epäillään tutustuneen tyttöihin ja nuoriin naisiin Helsingissä ja värvänneen heidät pyörittämäänsä teatteritoimintaan. Lisäksi hänen epäillään houkutelleen uhreja ensin käymään ja lopulta asumaan luonaan.

Oikeuden käsittely ja asiakirjat ovat salaisia. Käräjäoikeuden mukaan kyseessä on asia, jossa tulee esille erityisen arkaluonteisia tietoja uhrien yksityiselämästä.

Puolustuksensa mukaan Baltzar kiistää kaikki syytteet. Syyttäjä vaatii hänelle vuosien ehdotonta vankeusrangaistusta.

Syyttäjä: Baltzar rikkoi yhteydenpitorajoituksia

Helsingin käräjäoikeus vangitsi Baltzarin uudestaan eilen. Aiemmin Baltzar oli tutkintavankeudessa lähes vuoden, kunnes hänet päästettiin vapaaksi viime kuussa ja määrättiin matkustuskieltoon.

Uutta vangitsemista vaatinut syyttäjä Mikko Sipilä kertoi STT:lle, että Baltzar oli rikkonut matkustuskieltoonsa liittyneitä yhteydenpitorajoituksia.

– Siinä ei oikein sitten vaihtoehtoja ole. Jos tämä lievempi pakkokeino ja sen sisältämät ehdot eivät toimi tai niitä ei noudateta, niin sitten pitää palata ankarampaan (pakkokeinoon), Sipilä sanoi eilen.

Sipilän mukaan tieto siitä, kehen Baltzar oli pitänyt yhteyttä, on salaiseksi luokiteltu.

Epäillään kontrolloineen uhrien elämää

Epäilyn mukaan Baltzar houkutteli tyttöjä ja nuoria naisia teatteritoimintaansa ja asumaan kanssaan. Hänen epäillään kontrolloineen uhrien elämää ja määränneen muun muassa heidän syömisestään ja ulkonäöstään.

Poliisin mukaan uhriksi joutuneilla oli ollut elämässään haasteita, joista he olivat kertoneet Baltzarille. Uhrit olivat poliisin mukaan riippuvaisia Baltzarista taloudellisesti ja majoituksen suhteen. Baltzarin on epäilty myös käyttäneen hyväksi asemaansa tunnettuna kulttuuritoimijana.

Esitutkinnan mukaan uhrien piti Baltzarin luona asuessaan toimia hänen antamiensa sääntöjen ja määräysten mukaisesti. Lisäksi poliisi on epäillyt, että uhrit erkaannutettiin perheistään ja ystävistään.

Kahta naista syytetään avunannoista ihmiskaupparikoksiin. Heille syyttäjä on kertonut aikovansa vaatia ehdollisia tuomioita. Toisen naisista on epäilty itsekin joutuneen muun muassa ihmiskaupan uhriksi vuosikausien ajan.