Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kotkamills myydään Itävaltaan – kauppahinta 425 miljoonaa euroa, nykyiset 500 työntekijää jatkavat

Metsäteollisuusyhtiö Kotkamills myydään itävaltalaiselle Mayr-Melnhof Groupille .

Suomalainen pääomasijoittaja MB Rahastot kertoo allekirjoittaneensa kauppakirjan yhtiön koko osakekannan myymisestä. Kaupan arvioidaan tulevan voimaan ensi vuoden puoliväliin mennessä. Kauppahinta on 425 miljoonaa euroa.

Kotkamills työllistää noin 500 työntekijää. Yhtiöllä on kartonki- ja paperitehdas Kotkassa, minkä lisäksi se tuottaa kuusisahatavaraa.

MB Rahastot osti Kotkamillsin yhdessä kanssasijoittajien ja yhtiön johdon kanssa vuonna 2015, eli sijoitukselle tuli ikää noin kuusi vuotta. Puhakka kertoo, että MB Rahastot pyrkii yleensä toteuttamaan oman sijoitussuunnitelmansa viidessä vuodessa.

– Tässä pääasia oli, että tappiollinen paperikone purettiin, ja rakennettiin maailman modernein kartonkikone, ja se on lyönyt itsensä läpi, Puhakka sanoo STT:lle.

Puhakka kehuu Mayr-Melnhofia loistavaksi omistajaksi, jolla ei ole Kotkamillsin kanssa päällekkäisyyksiä. Hän arvioi, että uuden omistajan myötä tehtaan tuotanto ei vähene vaan kasvaa. Kotkan tehtaan kartonkikoneen tuotanto on alle 300 000 tonnia vuodessa, kun sen kapasiteetti on 400 000 tonnia.

Uusi omistaja "kaikkien suosikki"

Kotkamillsin toimitusjohtaja Markku Hämäläinen uskoo, että uuden omistajan myötä koneen täysi kapasiteetti saadaan käyttöön, mutta tämä ei välttämättä lisää työntekijöiden määrää.

Suunnitteilla on kuitenkin joitain hankkeita, jotka voivat tuoda joitain kymmeniä uusia työntekijöitä muutaman seuraavan vuoden aikana. Itse yrityskauppa ei kuitenkaan tuo Hämäläisen mukaan muutoksia tehtaan porttien sisäpuolelle.

– Vanha johto jatkaa ja nykyiset työntekijät jatkavat, Hämäläinen sanoo.

Mayr-Melnhof on Euroopan suurin kartongin ja pakkauskartongin tuottaja. Konserni työllistää noin 10 000 ihmistä, ja sen liikevaihto on noin 2,5 miljardia euroa. Konsernilla on Euroopassa kuusi kartongin tuotantolaitosta, joiden kapasiteetti on yli 1,7 miljoonaa tonnia vuodessa.

Puhakka kertoo, että ostajaehdokkaita oli useita ja eri kiinnostuksen asteilla. Hän ei halua avata tarkkaa kiinnostuneiden määrää.

Hämäläisen mukaan yhtiö on todella tyytyväinen uuteen omistajaan, ja Mayr-Melnhof oli Kotkassa "kaikkien suosikki". Hän uskoo tehtaan suoraviivaisen toimintatavan jatkuvan samalla. Mayr-Melnhofilta odotetaan apua kartongin myyntiin ja markkinointiin.

Kaupan voimaantulo edellyttää tavanomaisten voimaantuloehtojen täyttymistä ja viranomaislupia.