Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hongkongilainen mediamoguli ja demokratia-aktivisti Jimmy Lai syytteeseen turvallisuuslain rikkomisesta, 19-vuotias Tony Chung todettiin syylliseksi loukkaukseen Kiinan lippua kohtaan

Hongkongilaista mediamogulia ja demokratia-aktivistia Jimmy Laita vastaan on nostettu syyte kansallisen turvallisuuslain nojalla.

Laita syytetään vehkeilystä ulkomaisten toimijoiden kanssa ja sitä kautta kansallisen turvallisuuden vaarantamisesta. Hänen on määrä saapua oikeuden eteen lauantaina, Hongkongin poliisi kertoi.

Laajaa kansainvälistä kritiikkiä saaneen turvallisuuslain rikkomisesta voi saada kovimmillaan elinkautisen vankeustuomion.

72-vuotias Lai omistaa Apple Daily -lehden, joka tunnetaan demokratialiikkeen kannattajana ja Manner-Kiinan äänekkäänä arvostelijana.

Viime viikolla Laita vastaan nostettiin petossyytteet. Oikeus ei päästänyt Laita vapaaksi takuita vastaan, joten tämä joutuu odottamaan oikeusjutun jatkokäsittelyä vankilassa huhtikuuhun asti.

Lai pidätettiin ulkomaisten toimijoiden kanssa vehkeilystä jo elokuussa, mutta hänet päästettiin pian vapaaksi takuita vastaan. Poliisi teki tuolloin myös etsintöjä Apple Dailyn toimitukseen.

19-vuotias aktivisti voi saada elinkautistuomion

19-vuotias Tony Chung todettiin perjantaina Hongkongissa syylliseksi Kiinan lipun loukkaamiseen ja laittomaan kokoontumiseen. Teoista voi saada maksimissaan kolmen ja viiden vuoden vankeusrangaistukset.

Chung ei ole myöntänyt syyllisyyttään kumpaankaan tekoon. Tuomio julistetaan 29. joulukuuta.

Syytetty lipun loukkaaminen tapahtui demokratia-aktivistien ja Kiinan kannattajien yhteydenotossa toukokuussa. Oikeudenkäynnissä jaetussa kuvamateriaalissa Chung heittää Kiinan hallinnon kannattajalta siepatun Kiinan lipun olkansa yli. Syyttäjien mukaan kyseessä oli tietoinen loukkaus.

Siviilivaatteinen poliisi pidätti Chungin Yhdysvaltojen konsulaatin lähistöllä lokakuun loppupuolella. Chung on ollut vangittuna siitä lähtien. On spekuloitu, että poliisi pidätti Chungin, koska tämä oli aikeissa pyytää Yhdysvaltain konsulaatista turvapaikkaa.

Chungia vastaan on nostettu myös syyte separatismista turvallisuuslain nojalla, mikä voi tietää elinkautista vankeustuomiota. Lisäksi Chungia syytetään rahanpesusta sekä juonittelusta vallankumouksellisen sisällön julkaisemiseksi.

Turvallisuuslakiin liittyvästä syytteestä Chung on oikeuden edessä seuraavan kerran tammikuussa.

Turvallisuuslain nojalla neljä syytettä

Kiinan masinoima turvallisuuslaki saatettiin voimaan viime kesänä. Lain myötä Manner-Kiina on tiukentanut otettaan itsehallintoalue Hongkongista.

YK:n ihmisoikeusasiantuntijat kommentoivat syyskuussa, että laki on vakava uhka Hongkongin vapauksille ja rikkoo kansainvälisen oikeuden velvoitteita. Kiina on torjunut kansainväliseen kritiikin ja pitänyt sitä puuttumisena maan sisäisiin asioihin.

Turvallisuuslain nojalla on nostettu syytteet nyt neljää ihmistä kohtaan.