Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Maaseudun Tulevaisuus: Valtaosa suomalaisista aikoo tavata muita kuin asuinkumppaneitaan joulun aikaan, Modernan koronarokote sai vauhtia Yhdysvalloissa

Valtaosa suomalaisista aikoo tavata muita kuin asuinkumppaneitaan joulun aikaan, selviää Maaseudun Tulevaisuuden gallupista. Kyselyssä 81 prosenttia eli neljä viidesosaa arvioi tapaavansa useamman kuin yhden eri taloudessa asuvan omaisen tai tuttavan lomakauden aikana.

Eniten tapaamisaikeita on gallupin mukaan alle 30-vuotiailla. Asuinpaikka ei juuri vaikuttanut suunnitelmiin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on suositellut, että joulua vietettäisiin mahdollisimman pienellä porukalla ja mieluiten kotona.

Kyselyn toteutti Kantar TNS Agri ja vastaajia oli yli tuhat. Virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Analyysi: Pandemia söi mediassa tilaa ilmastoaiheilta

Ilmastokeskustelu on kasvanut viime vuosina merkittävästi kotimaisessa mediassa, mutta koronapandemia on vienyt muiden aiheiden ohella tilaa myös ilmastonmuutokselta. Asia selviää mediaseuranta ja -analyysitoimisto Retrieverin tuoreesta raportista.

Retrieverin media-analyysin mukaan huomionarvoista on koronauutisoinnin moninkertainen määrä verrattuna mainintoihin ilmastoteemoista.

Ilmastouutisten painotus on ollut politiikassa ja poliitikoissa, ei niinkään tieteessä tai asiantuntijoissa. Eniten ilmastouutisoinnissa ovat olleet esillä suomalaispoliitikot.

Retriever Suomi Oy on marraskuussa 2016 perustettu yhteisyritys, jonka omistavat Retriever-konserni ja Suomen Tietotoimisto STT.

Oikeus antaa tuomion Kuopion toissavuotisesta bussiturmasta, jossa kuoli neljä ihmistä

Pohjois-Savon käräjäoikeus antaa tänään tuomion Kuopion toissavuotisesta bussiturmasta. Onnettomuudessa kuoli neljä ja loukkaantui useita, kun tilausliikenteessä ollut linja-auto suistui moottoritien ja Kolmisopen liittymässä tieltä ja putosi sillalta junaradalle.

Syyttäjä vaatii linja-autoa kuljettaneelle miehelle vähintään kahden vuoden ja enintään kahden ja puolen vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Miestä syytetään muun muassa törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja neljästä törkeästä kuolemantuottamuksesta. Kuljettaja kiistää syytteet törkeistä rikoksista, mutta myöntää ne perusmuotoisina.

KSML: Kiista yliopiston sukupuolikiintiöistä menee yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan ratkaistavaksi

Tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara vie kiistan Jyväskylän yliopiston opiskelijavalintojen sukupuolikiintiöistä yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan ratkaistavaksi, kertoo Keskisuomalainen.

Maarianvaara sanoi viime talvena liikuntapedagogiikan opiskelijavalinnan sukupuolikiintiöiden olevan lainvastaisia. Nyt hän kertoo Keskisuomalaiselle pyytäneensä lautakuntaa arvioimaan kiintiömenettelyn lainmukaisuuden ja kieltämään sen tarvittaessa sakon uhalla.

Keskisuomalaisen mukaan aloituspaikkojen sukupuolikiintiöt ovat olleet käytössä siitä saakka kun liikunnanopettajankoulutusta on Jyväskylässä järjestetty.

Myös Modernan rokote sai vauhtia Yhdysvalloissa, asiantuntijapaneeli suosittelee hyväksyntää

Yhdysvaltain lääketurvallisuudesta vastaavan liittovaltion viraston FDA:n asiantuntijapaneeli suosittelee Modernan kehittämän koronavirusrokotteen hyväksymistä. Rokotteen käyttöluvan myöntämisestä päättää FDA.

Asiantuntijapaneelin lausunto ei ole vielä FDA:ta sitova päätös, mutta usein virasto tekee päätöksensä sen mukaisesti. FDA on jo antanut hyväksynnän myös Pfizerin ja Biontechin koronarokotteelle.

Euroopan lääkevirasto kertoi eilen, että se antaa tieteellisen arvionsa rokotteesta 6. tammikuuta eli aiemmin kerrottua nopeammin. Pfizerin ja Biontechin rokotteen osalta virastolta odotetaan tieteellistä arviota ensi viikolla. (Lähde: AFP)

Brasiliassa koronakuolemat nousussa – yli tuhat virukseen liittyvää kuolemaa vuorokaudessa

Brasiliassa on vahvistettu yli tuhat koronavirukseen liittyvää kuolemaa viime vuorokauden aikana, kertovat maan terveysviranomaiset. Edellisen kerran maassa oli vuorokauden aikana yhtä monta ihmistä kuollut koronavirukseen liittyen syyskuussa.

Uusia koronatartuntoja on vahvistettu vuorokauden aikana lähes 70 000 ja pandemian aikana tartuntoja on ollut Brasiliassa nyt yli 7,1 miljoonaa. Tartunnat ovat lähteneet marraskuussa nousuun, ja 212 miljoonan asukkaan maassa pelätään tilanteen pahenevan entisestään lomakauden lähestyessä. (Lähde: AFP)

Nordea lopettaa yhtiönsä Venäjällä, sanoo keskittyvänsä ydinasiakkaisiinsa

Pohjoismaiden suurin pankki Nordea lopettaa Nordea Bank Russian eli yhtiönsä Venäjällä. Nordea kertoo asiasta venäläisillä verkkosivuillaan.

Nordea kertoo keskittyvänsä strategiansa mukaisesti ydinasiakkaisiinsa Pohjoismaissa. Siksi yhtiö on päättänyt vähentää kansainvälistä konttoriverkostoaan ja lopettaa yhtiönsä Venäjällä.

Nordea painottaa tiedotteessaan noudattavansa yhtiön lopettamisen yhteydessä tarkasti Venäjän lainsäädäntöä.

Nordean pääkonttori on ollut Helsingin Vallilassa lokakuusta 2018 lähtien, jolloin se muutti Suomeen Tukholmasta.

Voimakas Yasa-sykloni tuhosi kyliä Fidzhillä – ainakin yksi kuollut

Eteläisellä Tyynellämerellä riehuva voimakas sykloni Yasa on tuhonnut kyliä Fidzhillä, kertovat paikalliset avustusjärjestöt. Myrsky on aiheuttanut ainakin yhden ihmisen kuoleman. Pelastustoimet ovat yhä kesken.

Voimakkuudeltaan viitoskategorian myrsky iski Fidzhin saarivaltion toiseksi suurimmalle saarelle Vanua Levulle myöhään torstaina paikallista aikaa. Hurjimmillaan myrskytuulet puhalsivat lähes 96 metriä sekunnissa.

Myrsky riehui saarella neljän tunnin ajan ennen kuin jatkoi matkaansa merelle. Yasa aiheutti Vanua Levulla tulvia, maanvyöryjä sekä sähkökatkoja. (Lähde: AFP)

Joe Bidenin kanssa Georgiassa kampanjoineella neuvonantajalla korona – Bidenin testi negatiivinen

Yhdysvaltojen tulevan presidentin Joe Bidenin neuvonantaja, kongressiedustaja Cedric Richmond, on saanut koronavirustartunnan, kertoo presidentin hallinnon siirtoa valmistelevan tiimin tiedottaja.

Richmond ja Biden olivat tiistaina samaan aikaan kampanjoimassa ulkoilmatilaisuudessa Georgiassa. Richmond oli matkustanut Georgiaan Bidenin kanssa eri reittejä, hän oli tulevan presidentin kanssa tekemisissä alle 15 minuuttia ulkoilmassa ja molemmilla oli maskit.

Bidenille eilen tehty koronatesti oli negatiivinen.

Georgian osavaltion uusintavaaleissa äänestetään kahdesta senaattorin paikasta. (Lähde: AFP)

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.