Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Britanniassa hallitus hätäkokoukseen matkustuskieltojen vuoksi – rahtiliikenteen tilanne vaikeutui Ranskan suljettua rajan

Britanniassa hallitus kutsuu maanantaina koolle hätäkokouksen muiden maiden asettamien matkustusrajoitusten vuoksi. Syynä matkustus- ja maahantulorajoituksiin on Britanniassa havaittu uusi koronaviruksen muunnos, jota pidetään aiempaa tarttuvampana.

Hätäkokouksen asialistalla on esimerkiksi rahtiliikenteen tilanne. Britannian rahdille keskeinen kauttakulkumaa Ranska on ilmoittanut rajojen sulkemisesta myös rekkaliikenteeltä.

Doverin satama Englannissa kertoi keskeyttävänsä kaiken lähtevän matkustaja- ja rahtiliikenteen sen jälkeen kun Ranska ilmoitti kahden vuorokauden sulusta sunnuntaina.

Yleisradioyhtiö BBC:n mukaan Ranska sallii kyllä rekkaliikenteen Britannian suuntaan. Pelkona kuitenkin on, että kuljettajat eivät halua ajaa Britanniaan, koska maasta poistuminen näyttää nyt epävarmalta.

Elintarviketeollisuuden etujärjestö FDF:n johtaja Ian Wright arvioi, että rahtiliikenteen keskeytyksellä voi olla merkittäviä vaikutuksia tuoreen ruoan saatavuuteen Britanniassa jouluna. Wrightin mukaan brittihallituksen tulisi pikimmiten taivutella Ranskaa sallimaan rahtiliikenne, BBC kertoo.

Ongelmia on luvassa myös Britanniasta Eurooppaan suuntautuvalle viennille.

EU etsii yhteistä linjaa

Maailman terveysjärjestö WHO kehotti sunnuntaina Euroopan maita vahvistamaan toimia koronaviruksen uutta muunnosta vastaan. WHO:n Euroopan-toimiston tiedottajan mukaan ympäri Eurooppaa tartunnat ovat voimistuneet ja levinneet laajalle, joten maiden täytyy lisätä kontrollia ja ennaltaehkäiseviä toimia.

Monet Euroopan maat, mukaan lukien Suomi, ovat keskeyttäneet tai sanovat keskeyttävänsä matkustajalennot Britanniasta. Näiden maiden joukkoon lukeutuvat ainakin Hollanti, Belgia, Irlanti, Italia, Itävalta, Ranska, Romania, Saksa ja Ruotsi.

EU:n edustajien on määrä keskustella maanantaina koordinoidummista toimista tilanteessa. EU-puheenjohtajamaa Saksa on kutsunut jäsenmaiden edustajat Brysselissä koolle kello 12 EU:n kriisinhallintamekanismin kautta, puheenjohtajamaan tiedottaja Sebastian Fischer kertoi Twitterissä .

Esimerkiksi Ranskan pääministerin Jean Castex'n mukaan kahden vuorokauden rajasululla halutaan antaa aikaa EU:n yhteisen linjan muodostamiselle. Pääministerin mukaan vaihtoehto voisi olla esimerkiksi Britanniasta lähtevien pakollinen testaaminen, AFP kertoo.

Rajoituksia myös Tanskaan ja Hollantiin

Britanniasta matkustaminen on estetty myös monissa Lähi-idän maissa. Turkki ja Israel ovat lisäksi estäneet matkustamisen Tanskasta, Hollannista ja Etelä-Afrikasta, missä muunnosta on Britannian lisäksi havaittu.

Pohjois-Amerikassa Kanada on jo reagoinut asettamalla 72 tunnin matkustuskiellon Britanniasta. Väli- ja Etelä-Amerikassa Argentiina, Chile ja El Salvador ovat asettaneet niin ikään matkustusrajoituksia.

Itä-Aasiassa Hongkong puolestaan reagoi ensimmäisenä estämällä entisestä emämaasta saapuvat lennot. Esto tulee voimaan puoliltaöin maanantain ja tiistain välillä.

Tutkijat havaitsivat ensimmäisen kerran viruksen uuden muunnoksen potilaalla syyskuussa, mutta vasta viime viikolla sen huomattiin leviävän erityisesti Britannian eri osissa. Uuden muunnoksen uskotaan olevan 70 prosenttia aiempaa tarttuvampi.

Britannian terveysministeri Matt Hancock totesi sunnuntaina Sky Newsin haastattelussa, että koronaviruksen muunnoksen leviäminen ei ollut Britanniassa hallinnassa.