Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaisia jäänyt jumiin Britanniaan, kun maat asettavat matkustuskieltoja koronavirusmuunnoksen takia – "Minulta menee katto pään päältä. Ei olisi aikaa odottaa kahta viikkoa"

Useat suomalaiset ovat jääneet jumiin Britanniaan, kun monet maat ovat asettaneet matkustuskiellon Britanniasta tuleville. Matkustuskieltojen taustalla on Britanniassa havaittu uuden koronaviruksen muunnos, jonka uskotaan olevan huomattavasti aiempia tarttuvampi.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ilmoitti myöhään eilen, että matkustajalentoliikenne Britanniasta Suomeen keskeytetään kahdeksi viikoksi koronaviruksen muunnoksen leviämisen estämiseksi. Kielto tuli voimaan tänään puoliltapäivin.

– Tiedämme että tilanne on hankala monelle suomalaiselle Britanniassa. Suosittelemme olemaan yhteydessä lentoyhtiöön ja tiedustelemaan mahdollisuutta uudelleen järjestellä lentoja. Lisää informaatiota löydätte nettisivuiltamme ja Facebookista, Suomen Lontoon-suurlähetystö tviittasi .

Traficomin ylijohtaja Jarkko Saarimäki sanoi MTV Uutiset Liven haastattelussa, että on käyty keskustelua, olisiko ulkoministeriön mahdollista järjestää palautuslento, jolla suomalaisia voitaisiin kotiuttaa. STT ei ole tavoittanut Traficomia kommentoimaan aihetta.

– Mahdolliset kotiutuslennot ovat viranomaisvetoisia, eli viranomaiset tekevät niistä päätökset ja kontaktoivat sitten lentoyhtiöitä, Finnair tviittasi.

Ulkoministeriöstä taas kommentoitiin STT:lle, että toimivinta ja tarkoituksenmukaisinta olisi, että Traficom sallisi kaupallisten toimijoiden lennot Britanniasta Suomeen vielä muutaman päivän ajaksi, jotta suomalaiset pääsisivät palaamaan Britanniasta.

Lennon peruuntumisesta ilmoitus yöllä sähköpostitse

Britanniassa tällä hetkellä jumissa oleva Joni Nivala kertoi, että hän on muuttamassa tyttöystävänsä kanssa takaisin Suomeen. Heidän oli määrä lentää tänään, mutta suunnitelmat saivat ikävän käänteen.

Facebookissa tavoitetun Nivalan mukaan Finnair lähetti maanantain vastaisena yönä kello kolmen aikaan sähköpostin, jossa kerrottiin, että lento peruuntuu ja ettei korvaavaa lentoa ole. Mitään ohjeistusta jatkosta ei ole Nivalan mukaan tullut.

Nivala on yöpynyt tyttöystävänsä kanssa hotellissa. Lennon peruuntumisen vuoksi heidän täytyy jatkaa hotellissa majoittumista omakustanteisesti.

Nivala kertoi aamulla, että he pohtivat lentävänsä Ruotsiin huomenna. Tälle päivälle lentoja Ruotsiin ei Nivalan mukaan enää löytynyt, mutta huomiselle niitä oli muutama.

Uutistoimisto TT:n mukaan Ruotsin hallituksen on kuitenkin määrä päättää tänään matkustuskiellosta, joka kieltäisi Britanniasta saapumisen Ruotsiin. TT:n mukaan kielto astuisi voimaan heti.

"Ei siirtymää tai varoitusaikaa"

Myös Lontoossa asuvan Tia Paloposken oli määrä muuttaa Suomeen tiistaina, mutta suunnitelmat muuttuivat, kun Finnair perui lennon. Paloposki ei ole saanut minkäänlaista yhteydenottoa Finnairilta, vaan hän oli itse lentoyhtiöön yhteydessä.

Mitään ohjeita Paloposki ei saanut jatkoa varten.

Paloposki kertoo soittaneensa Suomen Lontoon-suurlähetystön päivystysnumeroon, joka ohjautui ulkoministeriöön. Hänen mukaansa ulkoministeriöstä oli ehdotettu, että Paloposki yrittäisi saada tavaransa lennätettyä suoraan Suomeen ja että hän itse voisi yrittää päästä Suomeen jonkun toisen maan kautta.

– Mutta moni muukin maa on estänyt lennot Britanniasta, Paloposki sanoi.

Epävarmuus vaivaa

Ulkoministeriöstä Paloposkea kehotettiin olemaan yhteydessä Lontoon-suurlähetystöön, jonne hän laittoikin sähköpostia.

Paloposken Lontoon-suurlähetystöltä aamupäivällä saamassa vastauksessa kerrottiin, että "valitettavasti seuraaviin viikkoihin ei ole suoria lentoja Suomeen tästä maasta".

Paloposkea kehotettiin odottamaan tilanteen kohentumista, koska usea Euroopan maa rajoittaa Britanniasta matkaavien transit-kulkuakin. Lisäksi häntä neuvottiin seuraamaan suurlähetystön sivuja, joilla tilanteen kehittymisestä tiedotetaan.

Paloposkella ei kuitenkaan olisi aikaa odottaa, koska hänen vuokrasopimuksensa Lontoossa päättyy.

– Minulta menee katto pään päältä. Ei olisi aikaa odottaa kahta viikkoa. Tilanne on muutenkin epävarma. Päättyykö tämä tilanne kahden viikon päästä? Paloposki pohtii.

Paloposki kertoo jutelleensa eilen illalla äitinsä kanssa puhelimessa. Molemmat olivat ajatelleet, että rajoituksia tuskin tehdään niin nopeasti, että se vaikuttaisi Paloposken lentoon.

– Mutta sitten yhtäkkiä, ilman siirtymää tai varoitusaikaa, tuli tämä, Paloposki sanoi.

Korvausasioissa yhteys matkavakuuttajaan

Suomen Lontoon-suurlähetystöön tulee jatkuvasti yhteydenottoja lentoliikenteen katkaisemiseen liittyen, kertoi ministeri ja edustuston päällikön sijainen Minna Laajava STT:lle. Suomen aikaa keskipäivään mennessä kyselyjä oli tullut noin 50.

– Suurin osa kysymyksistä koskee sitä, miten suomalaiset voivat päästä tässä tilanteessa Suomeen ja onko mitään muita vaihtoehtoisia reittejä Euroopan kautta.

Mahdollisista vaihtoehtoisista reiteistä pyritään Laajavan mukaan välittämään tietoa, jos sitä saatavilla on, mutta matkailijoiden tulee kuitenkin ensisijaisesti selvittää reittejä itse.

– Tämä on äärimmäisen hankala ja valitettava tilanne monelle suomalaiselle, myös niille, jotka joutuvat viettämään joulua mahdollisesti Britanniassa erossa sukulaisistaan. Tärkeintä on kuitenkin matkustajan turvallisuus ja pandemiatilanteen hallinta, Laajava sanoo.

Jos Britanniaan jumiin jäänyt matkailija joutuu esimerkiksi odottamaan paluuta hotellimajoituksessa, korvausasioissa tulee ensisijaisesti olla yhteydessä omaan matkavakuuttajaan.

Britanniassa olevia suomalaisia kehotetaan tekemään matkustusilmoitus ulkoministeriölle, jotta tiedetään, kuinka moneen suomalaiseen tilanne vaikuttaa. Matkustusilmoitusten määrä on noussut koko ajan, ja niitä oli iltapäivällä noin 2 150. Vielä perjantaina matkustusilmoituksia oli tehty vajaat 1 700.

"Todella kamala homma"

Susanna Ahmed jäi matkustuskiellon vuoksi Britanniaan jumiin kahden lapsensa kanssa. Ahmed muutti lapsineen Britanniasta Suomeen helmikuussa, mutta heidän oli nyt käytävä Britanniassa hoitamassa pakollisia asioita.

Ahmed ja lapset majoittuvat parhaillaan lasten isällä. Alkuperäisen suunnitelman mukaan heidän olisi pitänyt lentää huomenna Suomeen.

– Meillä on onneksi katto pään päällä, eikä meidän tarvitse etsiä hotellia. Toisaalta tilanteemme on varmasti parempi kuin monien muiden, joilla ei ole kunnon yösijaa, mutta todella kamala homma silti, Facebookissa tavoitettu Ahmed sanoi viitaten joidenkin Britanniaan jumiin jääneiden kohtaloon.

Ahmed kertoo, että sai hankittua itselleen ja lapsilleen lentoliput ensimmäiselle mahdolliselle Finnairin lennolle, joka on 5. tammikuuta lähtevä aamulento.

– Nyt kuuluu myös huhuja, että Suomessa harkitaan kotiutuslentoa jumiin jääneille. Sehän olisi paras tietenkin.