Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Iltalehti: Puolet haluaa Haaviston eroavan

Iltalehden kyselyn mukaan puolet suomalaisista on sitä mieltä, että ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) pitäisi erota tehtävästään. Kyselyyn vastanneista tätä mieltä oli tasan 50 prosenttia. Reilu kolmannes eli 35 prosenttia katsoi, että Haavistolla ei ole syytä erota. Loput 15 prosenttia vastaajista ei osannut sanoa kantaansa.

Kysely tehtiin joulukuussa sen jälkeen kun eduskunnan perustuslakivaliokunta totesi Haaviston toimineen lainvastaisesti, kun hän yritti siirtää ulkoministeriön konsulipäällikön pois tehtävästään. Valiokunta kuitenkin katsoi, ettei ministerin syytekynnys ylittynyt.

Jyrkimmän kannan ottivat perussuomalaisten kannattajat, joista 92 prosenttia halusi Haaviston eroavan. Hallituspuolueiden joukossa keskustan kannattajat olivat kriittisimpiä. Heistä 75 prosenttia halusi Haaviston lähtevän. Vihreiden kannattajista 76 prosenttia katsoi Haaviston voivan jatkaa.

Miehet ottivat tiukemman kannan Haaviston toimiin. Miehistä 62 prosenttia halusi Haaviston eroavan, naisista 39 prosenttia.

Vastaukset kerättiin Taloustutkimuksen internetpaneelissa, jossa otos edustaa Suomen äänestysikäistä väestöä. Vastaajia oli 1 134, ja virhemarginaali on noin 2,7 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Eduskunta äänesti Haaviston luottamuksesta viime viikolla. Hän sai luottamuksen äänin 101–68.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.