Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eurooppaministeri Tuppurainen: Britannian ja EU:n sopimus eduskuntaan mahdollisimman pian – Heinäluoman mielestä sopu on paras joululahja

Suomalaisministerit ottivat myönteisesti vastaan uutisen Britannian ja EU:n saavuttamasta kauppasovusta. Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) kirjoitti Twitterissä , että Britannian ja EU:n kauppasopimus hyödyttää molempia osapuolia. Tuppurainen sanoo, että sopimus tuodaan eduskunnan käsittelyyn mahdollisimman pian ennen vuodenvaihdetta.

Tuppuraisen mukaan jäsenvaltiot on pidetty neuvotteluista informoituina, mutta sopimusteksti on vielä käytävät kansallisesti läpi.

– Työ alkaa välittömästi. Sopimukselle tarvitaan sekä EU-jäsenmaiden neuvoston että Euroopan parlamentin hyväksyntä, Tuppurainen kirjoittaa.

Hänen mukaansa sekä Suomessa että EU:ssa tehdään kaikki, että sopimus on väliaikaisesti sovellettavissa heti ensi vuoden alusta.

Tuppurainen lisää, että vaikka sopimus saatiin, uusi suhde jää nykytilaa etäisemmäksi, eikä tilanne vastaa sisämarkkinoilla olemista. Heikennykseen erityisesti yritysten on hänen mukaansa oltava valmiita.

– Etäinen suhde on UK:n poliittisen tahtotilan väistämätön seuraus, hän kirjoittaa.

Samoilla linjoilla oli ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.).

– Erittäin hyvä joulu-uutinen! Sopimus takaa varmuuden kaupan ehdoista 1.1. lähtien ja lisää näin ennakoitavuutta yrityksille, hän tviittasi.

Hän kuitenkin lisää, että selvää on, että sopimus ei korvaa sisämarkkinoita, eli muutoksia yrityksille on luvassa.

"Parempi olla köyhä ja vapaa kuin varakas ja vanki"

Europarlamentaarikko Eero Heinäluoma kirjoittaa Twitterissä, että kyseessä on paras joululahja Britannialle ja EU:lle.

Meppi Laura Huhtasaari puolestaan kirjoittaa Twitterissä , että on parempi olla köyhä ja vapaa kuin varakas ja vanki.

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen sanoo tiedotteessa, että sopimus tulee niin myöhään, että sen todellinen läpikäynti ja käsittely Euroopan parlamentissa on käytännössä mahdotonta.

– Prosessi ei näiltä osin ansaitse tyylipisteitä, mutta mielestäni on tärkeää, että sopuun on nyt vihdoin päästy, Virkkunen sanoo.

Britannian ero Euroopan unionista tuli voimaan alkuvuodesta, mutta kauppasuhde on jatkunut ennallaan siirtymäajan turvin. Siirtymäaika loppuu vuodenvaihteessa, jolloin maa jättää EU:n sisämarkkinat ja tulliliiton.

Ville Niinistö sanoo, että sopu on parempi kuin ei mitään sopua, mutta hänen mukaansa on muistettava brexitin olevan hirvittävä takapakki Euroopalle.

– Suurin takapakki se on tietenkin Britannialle itselleen. Sopu mahdollistaa tavaroiden liikkumisen lähes esteittä, mutta ihmisten, tiedon ja osaamisen liikkumiselle tulee merkittäviä esteitä. EU:n ja UK:n yhteistyö energiassa, opiskelijavaihdossa, tutkimuksessa nyt rajattua, hän kirjoittaa Twitterissä.